З 1 липня набуває чинності Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно з яким усі ЖЕКи буде розформовано, а мешканці багатоповерхових будинків зможуть створити ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку). Основна ідея цього проекту — передати функції з експлуатації багатоповерхових будинків об’єднанням співвласників, які мають здійснювати управління будівлею. У будинках, де не буде сформовано ОСББ, виконавчий орган місцевої влади сам призначить управителя.

 

Як заявив на прес-конференції керівник Школи ОСББ Андрій Саук, ця реформа тільки піде на користь містянам, тому що вони самі зможуть управляти своїм будинком і платити тільки за використані послуги. Співвласники будинку через ОСББ самостійно формуватимуть свій бюджет, визначатимуть внески на утримання будинку, штатний розклад, персональний склад правління й співробітників, самостійно визначатимуть підрядників (вивезення сміття, дезінсекція тощо) й умови роботи з ними.


«Люди мають зрозуміти, що вони реальні співвласники своїх будинків. Їхня власність не тільки квартира, у якій вони мешкають, а й підвал, дах і навіть зовнішня стіна. Вони мають зрозуміти, що без їхнього дозволу ніхто не має права навіть повісити рекламу на стіну їхнього будинку. ЖЕКи закривали на це очі, але цей час уже минув», — каже Андрій Саук.


Варто зауважити, що реформа може позначитися й на тарифах за обслуговування прибудинкової території. В ОСББ розцінки формують самі мешканці, обираючи кому, за які послуги і скільки платити. Решту, по суті, ставлять перед фактом, озвучуючи конкретну цифру.