Об’єднані громади Прикарпаття отримають 22 мільйони на інфраструктурні проекти. Така сума була озвучена під час семінару «Основні аспекти впровадження реформи децентралізації області» під головуванням заступника голови ОДА — керівника апарату адміністрації Валерія Крецула.


Учасниками заходу також були експерти Офісу реформ області, представники регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад, керівний склад районних робочих груп РДА та виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення зі сприяння проведенню децентралізації влади. Відкриваючи семінар, Валерій Крецул зазначив, що, реалізовуючи реформу децентралізації влади, першочерговим завданням органів виконавчої влади було максимальне врахування думки жителів області. Крім того, в основі об’єднання був принцип фінансової спроможності майбутніх громад. Зважаючи на це, у 2015 році в області було створено три громади. Присутніх також поінформовано про нормативно-правове забезпечення процесу добровільного об’єднання територіальних громад (ОТГ), переваги бюджетної децентралізації, основні напрями використання коштів інфраструктурної субвенції.


Власним досвідом успішного функціонування новоутвореної громади поділився селищний голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак. За його словами, від часу створення громади, яка об’єднала дев’ять населених пунктів та майже 19 тисяч жителів, доходи бюджету зросли в кілька разів і наразі становлять 48 мільйонів гривень. Також на розвиток об’єктів інфраструктури цього року було спрямовано понад дев’ять мільйонів гривень.

Регіональний консультант із бюджетних питань Юрій Стефанчук, аналізуючи перший квартал бюджетного періоду за 2016 рік, повідомив, що зросли видатки із загального обсягу бюджету і вивільнені кошти можна витрачати на благоустрій, місцеві пільги, допомоги тощо.


Як зазначила начальник відділу розробки та супроводу регіональних програм управління регіонального розвитку департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА Лариса Зикова, кошти інфраструктурної субвенції можна освоювати після написання відповідних проектів. Окрім того, об’єднаним громадам необхідно розробити соціально-економічний план розвитку. Своєю чергою експерт із правових питань Марія Баран акцентувала увагу на алгоритмі об’єднання територіальних громад, підкресливши, що для того, щоб формувати у 2017 році бюджети на новій основі, процес об’єднання потрібно завершити до середини липня. За її словами, надзвичайно важливим є проведення громадського обговорення процесу об’єднання задля якнайповнішого врахування думки місцевих мешканців. А директор Офісу реформ Руслан Панасюк наголосив, що найбільшою перепоною добровільного об’єднання громад є недостатнє інформування щодо важливості реформи. На його переконання, слід розширити коло агітаторів, які доноситимуть до людей об’єктивну інформацію про децентралізацію, щоб до осені в області було утворено ще кілька сильних громад.


Місцеву децентралізацію, а точніше зміни до перспективного плану формування об’єднаних територіальних громад, обговорювали і на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Протягом березня-квітня робоча група з підготовки перспективного плану проводила зустрічі із представниками громад, під час яких було напрацьовано пропозиції до документа. Загалом в оновленому проекті перспективного плану із 63 ОТГ у попередньому варіанті залишилося 52. Проте офіційно зареєстрованих громад в області лише три, і це дуже мало порівняно з іншими регіонами країни. Тому в найближчих планах робочої групи — черговий двотижневий об’їзд районів із залученням депутатів обласної та районних рад, представників громадськості. Під час таких зустрічей, як наголосив перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, слід максимально враховувати людські інтереси. Адже Івано-Франківщина вже має прецедент, коли формування четвертої за ліком Білоберізької ОТГ у Верховинському районі ніяк не може завершитись, оскільки мешканці села Устеріки налаштовані категорично проти об’єднання і знехтували виборами.

Івано-Франківська область.

 

ФАКТ

 

За перший квартал у всіх об’єднаних територіальних громадах є перевиконання бюджету, зокрема у Верхнянській ОТГ — на 84,4 відсотка, у Старобогородчанській — на 61,3 і Печеніжинській — на 15,4 відсотка.