Громадська дискусія «Децентралізація в дії. Перші результати, можливості, виклики» пройшла в Кіровограді.


Питання для обговорення:  утримання шкіл, організація медичного обслуговування населення, доступ населення до адміністративних послуг та багато інших важливих аспектів життєдіяльності громад.


Експерти спільно з представниками області обговорили та проаналізували ситуацію з децентралізацією влади та розвитком місцевого самоврядування. На місцях, як і раніше, воліють мати свої, хоч і не повнокомплектні, школи, аніж створювати освітні округи. Не скрізь бачать позитив у створенні госпітальних округів. Але майже повсюдно хочуть і готові розпоряджатись землею, навіть за відсутності чітких меж адміністративних територій.


Дискусія допомогла виявити «тонкі» місця втілення реформи.

Факт

 

До початку децентралізації у Кіровоградській області нараховувалось 415 громад: 12 міських, 27 селищних та 376 сільських. Нині вже створено три об’єднані територіальні  громади: Бобринецьку (у складі Бобринецької міської та Червонодолинської сільської рад), Маловисківську (Маловисківська міська, Паліївська, Первомайська та Олександрівська сільські ради), Новоукраїнська (Новоукраїнська міська, Мар’янопільська та Сотницько-Балківська сільські ради). Затверджено 17 перспективних планів.