Бізнесмени віддають прибутки і збирають продукти для своєї армії, аби не довелося годувати чужу. Сталося маленьке диво: у геть незаможній Херсонщині підприємці, котрі вічно скаржилися на економічну скруту, нині організували збір коштів на переозброєння української армії. Причому подав ідею, і сам вніс свою частку аж ніяк не українець, а етнічний азербайджанець — директор підприємства «Центральний ринок» Херсона, полковник міліції у відставці Нураддін Ісрафіл-огли Юсифов (на знімку).

Із власних доходів очолюване ним підприємство переказало двадцять тисяч гривень Міністерству оборони України, саме як пожертвування на матеріально-технічне переоснащення. І далі збирається регулярно здійснювати такі перекази. А підприємці, котрі торгують на Центральному ринку, вже з власної волі зібрали й передали для військовослужбовців заблокованих у Криму частин продуктів та коштів ще на п’ять тисяч гривень.
— Я народився у Казахському районі Азербайджану, за півтисячі кілометрів від Баку. Але вже п’ятдесят років мешкаю та працюю в Україні, їм її хліб. Мої діти — громадяни України, тому допомогти в захисті держави, яка стала нам рідною, вважаю своїм прямим обов’язком. Закликаю бізнесменів Херсонщини, якої б нації вони не були, взяти нашу ініціативу за приклад і приділити частку свого прибутку нашій армії. Упевнений: у межах краю без шкоди для розвитку виробництва чи комерційних проектів підприємцям можна було б досить швидко зібрати 35—40 мільйонів гривень. А якщо до підтримки ідеї долучаться й більші регіони, то й мільярд гривень — не межа. Цього мільярда на цілі бригади й дивізії нових танків, систем ППО та сучасних винищувачів, звісно, не вистачить. Але поки держава шукає додаткові джерела фінансування, бодай частину нагальних проблем Збройних Сил у розпал економічної кризи він вирішить, — переконаний Нураддін Ісрафіл-огли Юсифов.
Власне, нічого нового директор Центрального ринку Херсона не придумав: він лише згадав, як у Велику Вітчизняну наші діди й бабусі жертвували останню копійчину, аби солдати отримували найкращу й найновішу зброю, мали вдосталь патронів та обмундирування. Та хоч як дивно, патріотичний порив бізнесмена на півдні України підтримали не всі. Варто було на ринку з’явитися листівкам із закликом до російських військовиків забрати руки геть від Криму, як чиїсь паскудні рученята тут же подописували на них фразу «Юсифов — бандерівець». Стосовно етнічного азербайджанця «характеристика» дика, але ж логіку провокаторів зрозуміти важко.
P. S. Коли матеріал готувався до друку, з Центрального ринку телефоном повідомили: переказали на переозброєння українського війська ще десять тисяч гривень.
Фото автора.