«Стоп, Путін! Стоп, війна!» — під такими гаслами вчора й сьогодні тривають громадські акції у багатьох країнах ЄС, у США, Канаді та Україні. Учасники акцій вирішили пікетувати дипмісії РФ та урядові будівлі, щоб привернути увагу політиків і дипломатів до загострення ситуації на сході України.

Як повідомила на сторінці у Фейсбуці координатор акції Ірина фон Бург (Швейцарія), демонстранти вимагають: повного виведення назад у Росію військ і військової техніки; посилення і збільшення спостережної місії ОБСЄ і подовження її роботи до 24 годин на добу.

Також закликають допустити місію ОБСЄ до частини українсько-російського кордону, який Україна тимчасово не контролює. І нарешті учасники акції закликають країни ЄС продовжити санкції проти Росії, оскільки та не виконує Мінських угод.

«За останні дні — щодня є вбиті і поранені громадяни України, і не тільки військовослужбовці: від постійних обстрілів страждають і місцеві мешканці, серед яких є діти. Серце болить, немає сил дивитись на те, що там відбувається, а совість не дозволяє залишатись осторонь», — ише Ірина фон Бург.

«До нашої акції підключились вже багато громад із різних країн. Ми впевнені, що разом зможемо зупинити російську агресію проти України. Просимо нас підтримати, бодай просто вийти і постояти поруч з нами, щоб продемонструвати незгоду з політикою Росії. Ми сподіваємось на вашу допомогу і підтримку, на допомогу всіх, хто хоче зберегти життя українців на Донбасі».

У Німеччині після демонстрації кілька активістів готові розпочати голодовку.

Відомо, що до проведення акції вирішили долучитися в Амстердамі, Барселоні, Будапешті, Відні, Лондоні, Лозанні, Лісабоні, Римі, Москві, Парижі, Празі, Цюріху, Франкфурті, Києві та інших містах. Також вийти на мітинг вирішили в Естонії, Латвії, Литві, Канаді, США тощо. І хоча офіційно акція стартувала 10 червня, в деяких містах Європи та США пікети під такими гаслами вже відбулися.

До слова, «Стоп, Путін!» можна вважати подарунком до Дня Росії, який відзначатимуть в цій країні 12 червня. Українці по всьому світу, а також інші противники нинішньої політики Кремля щиро бажають Росії розпочати нарешті політику розбудови власної держави — замість знищення сусідніх.

 

 

Акція протесту під стінами посольства РФ у США (Вашингтон). Тут у рамках акції відбувся пікет біля проїжджої частини  з плакатом «Посигналь за Росію без Путіна».

Фото Ярослава ДОВГОПОЛА (Укрінформ).