Футбол. Підготовка і клопоти, пов’язані з нею, — позаду. Завтра в Ліллі на стадіоні «П’єр Моруа» о 22:00 англійський рефері Мартін Аткінсон дасть свисток і розпочнеться зустріч у групі С Німеччина — Україна.
До речі, 45-річний поліцейський із Лідса вже працював на поєдинках за участю нашої національної команди. 2010 року Аткінсон обслуговував контрольну зустріч Бразилія — Україна (2:0), а 8 вересня 2015-го працював на відбірному поєдинку Євро-2016 Словаччина — Україна (0:0).

***

Звичайно, нас особливо цікавить, з яким настроєм до цього поєдинку підійшли німці — чинні чемпіони світу. Підготувалися якнайкраще, можете не сумніватися. Щоправда, у них виникли певні проблеми в обороні. Зокрема, гравець італійської «Роми» Антоніо Рюдігер (він — один із ключових виконавців) травмувався на тренуванні і потрапив до лазарету.
Бомбардир німців Томас Мюллер назвав ситуацію з втратою конче корисного партнера катастрофою. Хоча на місце Рюдігера миттєво викликали оборонця «Байєра» з Леверкузена Джонатана Та, котрий протягом трьох тижнів виконував індивідуальну програму.
Тренер збірної Німеччини Йоагім Льов, коментуючи кадрову ситуацію в команді, навіть трохи відкрив карти і розповів, що Шкодран Мустафі і Бенедикт Геведес можуть почати матч проти збірної України на місці центральних оборонців. За словами наставника, високі цілі збірної Німеччини не змінилися.
— Ми не скаржитимемося і не шукатимемо виправдань. Я абсолютно вірю в своїх гравців, — сказав пан Льов. — Ми — команда, яка протягом останніх двох років дуже покладалася на свої футбольні здібності. Однак ми повинні розвивати і демонструвати й інші елементи, які були нам притаманні. Зокрема, бійцівські якості, організацію та оборонну тактику й поведінку.
Щодо збірної України тренер німецької команди озвучив кілька застережень для своїх підопічних.
— Українці надзвичайно дисципліновані в обороні, мають дуже швидких гравців попереду, котрі, відповідно, сильні в контратаках. На нас чекає витривалий супротивник.

***

З нетерпінням чекають на завтрашній старт на Євро і наші футболісти. Ось що сказав капітан збірної України Руслан Ротань:
— У неділю ми маємо показати системну гру з перших хвилин. Звичайно, збірна Німеччини — фаворит нашої групи, всі це добре розуміють. А от шанси України, Північної Ірландії та Польщі я б назвав рівними. Тут кожна команда може виявитися і другою, і останньою.
Євген Коноплянка:
— Усі добре знають результати збірної Німеччини в контрольних поєдинках, зокрема, про поразку від Словаччини. Це ще раз доводить, що сьогодні грати можна з будь-якою командою. Повірте, навіть на німців можна знайти управу.
Я не хочу казати, що ми повинні вийти з групи або, наприклад, пробитися до фіналу. Поживемо — побачимо. Скажу тільки одне: я по-справжньому вірю в нашу збірну і вважаю, що у неї величезний потенціал.
В’ячеслав Шевчук:
— У Німеччини гарна організація гри. Тут усі футболісти високого рівня. Виступають у сильних клубах і чемпіонатах. Але в нас теж хороша команда, тому ми повинні показати в матчі з чемпіонами світу грамотну гру. Настрій у нашого колективу бойовий.
Підвів риску під цією розмовою президент ФФУ Андрій Павелко:
— Я впевнений, що наші футболісти добре розуміють, що у них є можливість на весь світ показати своє вміння і здобути результат. До мети треба йти поступово. Перше завдання — вийти з групи. Мільйони людей в Україні щиро сподіваються отримати від гри нашої збірної позитивні емоції.