Зменшити відпускну ціну на газ для мешканців Генічеського району Херсонщини просять уряд тутешні органи місцевого самоврядування. Звернення вже підтримало керівництво районної державної адміністрації: представники виконавчої гілки влади також уважають цей крок доцільним та економічно обґрунтованим.


«У тариф на голубе паливо включено оплату послуг з його транспортування, адже газотранспортна система України — це тисячі кілометрів трубопроводів. Але річ у тім, що саме газопроводи нашого району в єдину національну ГТС не входять. Майже шість тисяч споживачів отримують енергоносій із Стрілковського родовища на Арабатській стрілці. Воно лише за сорок кілометрів від Генічеська, тому витрати на транспортування газу у нас менші, і тариф також має бути менший. Його перерахунок могли б здійснити фахівці акціонерного товариства «Херсонгаз», — так прокоментував для «Голосу України» звернення громади заступник голови Генічеської РДА Олексій Сищенко.


Обсяги споживання газу в Генічеському районі дуже різняться. Влітку вони становлять від десяти тисяч кубометрів, але взимку, коли температура повітря падає нижче мінус тринадцяти градусів за Цельсієм, сягають ста тисяч кубометрів і більше, тож тиск у газопроводах падає і автоматика відключає опалювальні котли. Торік через це в самому Генічеську виникла надзвичайна ситуація. Для попередження схожих випадків у майбутньому, можливо, слід було б або пришвидшити перехід найбільших споживачів району на альтернативні види палива, або ж об’єднати локальну газотранспортну систему з національною ГТС. Тоді єдиний тариф був би справедливий. Однак проблема в тому, що проект надто вартісний — на нього не знаходиться інвестора, та й держава виступити в його ролі не поспішає.


Та, на жаль, про результати розгляду питання про зміну газового тарифу для Генічеського району поки що нічого не чути. Звернення з цього приводу до Кабінету Міністрів України райрада відправила ще за Арсенія Яценюка. Затим відбулися зміни в уряді, і, схоже, до проблем окремо взятої території Приазов’я у влади ніяк «руки не дійдуть». Тому мешканці Генічеська та району закликають депутатів Верховної Ради України приєднатися до обговорення цього питання. Адже до зимових холодів, коли на газ доводиться більше витрачатися, залишилося не так багато часу.

Херсонська область.