Якою має бути державна політика стосовно тимчасово окупованих територій? Відповідь на це запитання шукали учасники круглого столу «Окуповані території: захист прав людини та перспективи реінтеграції», що відбувся у парламенті за участю Першого заступника Голови Верховної Ради, Уповноваженого Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірини Геращенко. На заході були присутні також народні депутати, представники адміністрації Президента, міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, міжнародних та громадських організацій, місцевого самоврядування, експерти.

 

Власне, опікуватися питаннями тимчасово окупованих територій мало б спеціальне міністерство. Але поки що воно залишається сформованим лише на папері. Адже не затверджено штатну структуру, та й фінансування на його діяльність не виділено, розповів перший заступник міністра Юсуф Куркчі.


Перший заступник Голови Верховної Ради таку ситуацію вважає неприйнятною і пообіцяла питання фінансування порушити під час погоджувальної ради. Водночас, зауважила вона, неправильно чути від міністерства лише скарги і жодного конструктиву. «Очевидно, що від уряду ми очікуватимемо зрозумілої позиції стосовно реінтеграції територій, які постраждали від збройного конфлікту», — наголосила Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила також, що парламент та уряд чітко стоять на позиціях, що конфлікт на Донбасі має бути вирішено у політико-правовий спосіб. У цьому контексті, зазначила вона, виконання Мінських угод є пріоритетом для України. «І ми вимагаємо чіткого їх виконання від усіх підписантів, насамперед від країни-агресора, яка демонструє неповагу до Мінських угод і щодня їх порушує через контрольованих бойовиків», — сказала парламентарій. Ірина Геращенко нагадала, що нині ситуація на сході загострюється, кількість порушень режиму тиші зростає. «За останні чотири тижні кількість загиблих, поранених і на фронті, і серед цивільних постійно збільшується. Очевидно, що безпекова ситуація на Донбасі є ключовим моментом, який не дає змоги говорити про можливість вирішення питань у гуманітарній та економічній сферах», — заявила Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Саме тому, наголосила вона, Україна наполягає на тому, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має не лише фіксувати кількість порушень, а й чітко моніторити, хто, власне, є порушником. 


Водночас Перший заступник глави парламенту зауважила, що наші міжнародні партнери під час обговорення Мінського процесу акцентують увагу на двох блоках: безпековому та політичному. «Позиція ж України полягає у наступному: так, ми наголошуємо на політико-дипломатичному способі врегулювання конфлікту, але переходити до політичного блоку без вирішення гуманітарно-економічного неправильно»,— наголосила Ірина Геращенко.

Крім того, вона додала: «Коли щодня ми бачимо страждання цивільного населення в зоні конфлікту, коли заблоковано процес звільнення заручників і російська сторона, починаючи з президента та міністра закордонних справ і закінчуючи бойовиками, в один голос вимагає амністії для незаконних збройних формувань в обмін на заручників — це прямий шантаж всього світу». Народний депутат вважає неприпустимою ситуацію, коли і досі представники Червоного Хреста недопущені на окуповані території ні до тюрем, ні до лікарень, ні до сиротинців, які залишилися неевакуйовані. Схожа ситуація, сказала вона, спостерігається в Криму: «Є неприпустимим, коли у звіті про права людини Генсекретар Ради Європи жодним чином не згадав про ситуацію в Криму та на сході». З огляду на це, зауважила Ірина Геращенко, ситуація з дотриманням прав людини на окупованих територіях, у тому числі і на сонячному півострові, має залишатися в центрі уваги всього світу. Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради переконана: уряд та парламент мають оголосити спільну позицію щодо роз-в’язання проблем реінтеграції цих територій.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі.

 

Народний депутат України Рефат Чубаров, експерт Правової ініціативи Відкритого Суспільства (Брюссель) Ерік Вітті, народний депутат України Сергій Тарута.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.