У Нью-йоркському експериментальному театрі «La MaMa» триває показ вистави «Темна ніч. Ясні зорі». Виставу, яку вже мали можливість бачити українські театральні поціновувачі, нині пропоновано на суд американських глядачів. Її основою  став історичний факт знайомства Тараса Шевченка з афроамериканським актором Айрою Олдріджем, який першим із чорношкірих артистів зіграв шекспірівських Гамлета і Ромео.

В анотації вистави, вміщеній на порталі «Театр», розповідається, що їхнє знайомство відбулося 1858 року в Санкт-Петербурзі після повернення Тараса Шевченка з 10-річного заслання. Тарас малював актора в майстерні в будинку віце-президента Академії мистецтв графа Федора Толстого, який доклав багато зусиль для його звільнення. Свідком зустрічей Шевченка і Олдріджа була 15-річна донька графа — в майбутньому російська художниця Катерина Юнге.
Катерина Толстая-Юнге згадувала у мемуарах: «У них обох було надто багато спільного: обидва — чисті, чесні душі, обидва — справжні художники, обидва мали у спогадах юності тяжкі сторінки пригнічення. Один, аби потрапити в палко любимий театр, куди вхід був заборонений «із собаками та неграм», найнявся в лакеї до актора, іншого відшмагали за спалений під час малювання недогарок свічки... Вони не могли спілкуватися інакше, як за допомогою перекладача, але вони співали один одному пісні своєї батьківщини і так знаходили порозуміння».
Тож вистава саме про можливість спілкування поза мовами та умовностями. Тут лунає і українська, і англійська мови, вірші Шевченка та уривки з п’єс Шекспіра, українські та афроамериканські пісні.
Інсценізувала історію американська режисерка українського походження Вірляна Ткач. Айру Олдріджа грає молодий актор Джеремі Тарді. У ролі Шевченка — Шон Іден. У виставі також бере участь кобзар Юліан Китастий.
Вистави триватимуть до 19 червня.

 

 

 

На знімку: в ролі Олдріджа —Джеремі Тарді, в ролі Шевченка — Шон Іден.

Фото зі сторінки Yara Arts у Фейсбук.