Наприкінці минулого тижня з’явилася інформація, що Рада Євросоюзу заблокувала безвізовий режим для України. Нібито Рада ЄС з питань юстиції і внутрішніх справ, яка засідала 10 червня в Люксембурзі, не змогла дійти згоди щодо лібералізації візового режиму для України, Грузії і Туреччини, про що після засідання повідомив держсекретар з питань безпеки та юстиції Нідерландів (країни, яка нині голову в ЄС) Клас Дійкхов. 

 

Цікаво, що того самого дня на офіційному сайті Ради ЄС з’явилася інформація про підсумки зустрічі. І там  йшлося, що пошук рішення триває. І його сподіваються знайти найближчими тижнями. Але в офіційній інформації згадувалася лише одна країна — Грузія. Власне, про те, що ухвалено рішення призупинити надання «безвізу» для Грузії, стало відомо ще раніше.


«Європейський парламент може відкласти розгляд запровадження безвізового режиму для Грузії на період після виборів у жовтні», — написав на своїй сторінці у Твіттер євродепутат Яцек Саріуш-Вольський.


Парламентські вибори в країні заплановано на 8 жовтня. Доповідачка з безвізового питання в Європарламенті щодо України та Грузії Марія Габріель після зустрічі з президентом Грузії Георгієм Маргвелашвілі наголосила, що прозорі, чесні та змагальні вибори є важливими для безвізового процесу країни. «Ми обговорили поточний виборчий процес і необхідність спокійного, прозорого, справедливого та конкурентного середовища для проведення виборів та демократизації країни», — цитує пані Габріель ВВС.


Наприкінці минулого тижня міністр закордонних справ України Павло Клімкін також припустив, що Україна отримає візове послаблення не раніше осені.  «Політичне рішення про введення безвізового режиму у нас є. Європейська комісія чітко сказала, що Україна виконала свої зобов’язання. Але в Євросоюзі є побоювання, що безвізовий режим (не з Україною: відомо, що разом з нами розглядається безвізовий режим з іншими державами) може привести до збільшення міграційних ризиків», — зазначив Клімкін в інтерв’ю ТСН.


Павло Клімкін також поінформував, що Європейський Союз уже узгодив спеціальний механізм, і тільки-но він буде схвалений Європейським парламентом, ЄС розгляне введення безвізового режиму з Україною.


«Я дуже сподіваюся, що рішення буде не тільки прийнято, але і імплементовано в цьому році — жовтень це буде або вересень», — упевнений дипломат.
Нагадаємо: ще в квітні Україні обіцяли, що вже до кінця літа візова лібералізація стане реальністю.


Не секрет, що втілення в життя лібералізації на цей момент блокують Німеччина, Франція та Італія. Ці країни — ключові гравці в Раді ЄС. Тому навіть, якщо Європарламент проголосує за візову лібералізацію, сумнівно, що Рада ЄС зможе ухвалити остаточне рішення, поки не буде знайдено компроміс з цими країнами. І в Києві побоюються, що слідом за Грузією Україні також можуть показати «червону картку».


Проте голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський в інтерв’ю «Главкому» наголосив: «Європейська комісія зробила свій висновок із позитивними рекомендаціями щодо надання Україні безвізового режиму та передала до Європейської Ради і Європарламенту. Зараз відбувається їх робота. У мене складається враження, що за літо вдасться пройти всі ці процеси». Він також зауважив, що «в Європі немає інструкцій, щоб це сповільнити (візову лібералізацію. — Ред.)» і що процес скасування віз був би «набагато ближче, якби Україна все необхідне зробила минулого року, а не в березні цього. А то виходить: от в Україні нарешті зробили, що обіцяли, і одразу потрібно, щоб наступного дня було рішення партнерів. Але всім іншим теж потрібен час».


Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба також запевнив, що питання про те, буде чи не буде в Україні безвізовий режим, не ставлять і не обговорюють. «Європейський Союз дотримується взятих на себе зобов’язань, і ми не чуємо натяків на те, що ця ситуація використовується, щоб завалити безвізовий режим 
для України», — повідомляє hromadske.ua. Він також підтвердив, що є група держав, які наполягають, що спочатку слід виробити механізм захисту ЄС від нелегальної міграції. За словами Кулеби, ідея введення механізму щодо припинення безвізового режиму народилася не через страх перед українським мігрантами, це викликано близькосхідною міграцією».