Ми вже повідомляли («Голос України» за 12.03.2016) про те, що на Рівненщині з 12 квітня фактично два голови обласної ради. Адже днем раніше депутати Рівненської облради на сесії наполягли на відставці голови Рівненської облради Володимира Ковальчука (фракція Радикальної партії Олега Ляшка). Замість нього очільником Рівненської обласної ради обрали Олександра Корнійчука (фракція БПП «Солідарність»).

 

Однак уже 11 квітня Рівненський окружний адміністративний суд поновив на посаді Володимира Ковальчука. Обласна рада спробувала оскаржити це рішення в Житомирському апеляційному окружному суді, який залишив у силі рішення суду першої інстанції. А воно передбачало поновити Володимира Ковальчука на посаді голови Рівненської обласної ради. Тим часом немає роз’яснення, як це зробити.


Ситуацію, що склалася у зв’язку з ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду, 23 травня розглядали на засіданні президії обласної ради. Було прийнято рішення рекомендувати голові обласної ради Олександру Корнійчуку до 16 червня включно піти у відпустку, першому заступнику голови облради Миколі Драганчуку провести 17 червня сесію облради. На нього ж і покласти виконання обов’язків голови облради.


Для розгляду на сесії 17 червня вже зареєстровано три проекти рішень облради. Одне із них підготував виконавчий апарат на виконання рішення Житомирського апеляційного адміністративного суду. Другий проект рішення, заручившись підтримкою 22 депутатів облради (третина депутатського складу), зареєстрував депутат із фракції «Конкретні справи» Богдан Файфура. У ньому є пункти про поновлення Володимира Ковальчука на посаді і про його звільнення. Є ще один проект рішення — про звільнення Олександра Корнійчука.


Не дочекавшись сесії Рівненської обласної ради, 9 червня поновлений на посаді рішенням Житомирського апеляційного адміністративного суду Володимир Ковальчук потрапив у кабінет голови облради, зламавши замки.

Але вже наступного дня і в приймальні, і в кабінеті голови облради були знову змінені замки. А в п’ятницю переважна більшість працівників апарату облради, опинившись між двома вогнями (пани скубуться, а в мужиків чуби тріщать), не вийшла на роботу, оскільки в умовах двовладдя працювати дуже важко морально.


У зв’язку із ситуацією, що склалася у Рівненській обласній раді, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко провів екстрену нараду з представниками силових структур області, після чого він повідомив, що за фактом злому кабінету голови облради відкрито кримінальне провадження. «Щодо керівника облради, то я дуже сподіваюсь, що депутати вирішать це питання на сесії, яка відбудеться вже за кілька днів — 17 червня. Усе має відбутись законним шляхом, і ми не допустимо рейдерських захоплень влади», — наголосив Олексій Муляренко.