Із 30 травня по 1 червня 2016 року в Інституті законодавства Верховної Ради України працювала експертна місія європейських фахівців з метою обміну практичним досвідом щодо практики гармонізації національного законодавства до норм права (acquіs) ЄС та зміцнення потенціалу Інституту законодавства. Місія організована в співпраці з Бюро з питань законодавства та Міністерством закордонних і європейських справ Республіки Хорватія у рамках реалізації Інструменту технічної допомоги та обміну інформацією Європейської комісії TAІEX.

 

Під час відкриття заходу директор Інституту законодавства Верховної Ради України член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко відзначив важливість вивчення досвіду європейських країн, які протягом останнього десятиліття інтенсивно вдосконалювали національне законодавство, гармонізуючи його з нормами права Європейського Союзу. Досвід країн Балканського регіону є цікавим для України з точки зору схожості історичного контексту, форматів їх взаємодії з Європейським Союзом, процесів реформування системи державних органів і приведення національного законодавства у відповідність до норм права ЄС. Промовець підкреслив, що ця експертна місія стала можливою завдяки підтримці Європейської комісії та професійному інтересу експертів розпочати співпрацю.

Перший заступник директора Інституту законодавства член-кореспондент НАН України Євген Бершеда зазначив, що успіх Хорватії, яка до набуття членства в ЄС пройшла шлях, відзначений боротьбою за незалежність і військовим конфліктом із країною-сусідом, є особливо цікавим для України. Він наголосив, що конкретний інтерес української сторони полягає у вивченні процесу законодавчих реформ, які відбувалися у Хорватії під час реалізації нею Угоди про стабілізацію та асоціацію з ЄС. Цей досвід може становити інтерес для органів державної влади України, законодавців, фахівців та науковців, залучених до забезпечення реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка обумовлює виконання стороною зобов’язань і вимагає практичних знань та умінь у багатьох сферах публічних і приватних відносин.

Європейські експерти — радник у політичних і економічних справах Урядового бюро з питань законодавства Борис Зеленіка та керівник відділу права ЄС Міністерства закордонних і європейських справ Республіки Хорватія Борна Домітович — представили докладну інформацію про стратегічні політико-правові процеси і документи, правові та інституційні основи діяльності органів влади, трансформацію їх ролей та компетенції у зв’язку з виконанням Хорватією Угоди про стабілізацію та асоціацію з ЄС, процесом набуття членства в ЄС та виконанням зобов’язань внаслідок членства.

Особливу увагу було приділено питанням координації роботи парламенту та уряду в ході забезпечення гармонізації національного законодавства з нормами права ЄС, у тому числі в частині відповідності законодавства нормам національної Конституції та європейським стандартам, вивченню шляхів і методів підвищення якості законопроектів, особливостей впровадження процесу оцінки регуляторного впливу законопроектів до національного законотворчого процесу, а також ефективності законотворчої роботи в цілому.

Європейські експерти, з використанням власного досвіду, запропонували рекомендації щодо зміцнення потенціалу та ролі Інституту законодавства в процесі науково-правової підтримки законодавчого забезпечення виконання Україною Угоди про асоціацію.

Заходами, що відбулися в рамках експертної місії ТАІЕХ, було охоплено співробітників усіх підрозділів Інституту законодавства. За результатами місії досягнуто домовленості щодо подальшої співпраці Інституту законодавства Верховної Ради України та Бюро з питань законодавства Республіки Хорватія.