У червні розпочне роботу програма активної реабілітації «Повернення до життя» для травмованих діючих і звільнених військовослужбовців, цивільного персоналу сектору безпеки й оборони України. Реалізація цього проекту стала можливою завдяки партнерству Національної Асамблеї інвалідів України й Національного комітету спорту інвалідів України за підтримки Міністерства молоді та спорту України й Міністерства соціальної політики України, а також програми НАТО «Партнерство заради миру».

 

— На превеликий жаль, у багатьох людей з радянським мисленням досі зберігся стереотип про те, що НАТО — це винятково військовий блок, — каже Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич. — Але ця організація виконує ще й величезну гуманітарну місію, яка стосується в тому числі й реабілітації воїнів.


За словами виконавчого директора Національної Асамблеї інвалідів України Наталі Скрипки, програму планується реалізовувати на базі Національного параолімпійського комітету України «Західний реабілітаційно-спортивний центр», розташованого у Львівській області в унікальному місці Карпат на висоті 800 метрів над рівнем моря. Тут саме параолімпійці стануть основними тренерами наших героїв. При цьому ніхто не планує створювати окрему програму для військових — групи будуть повністю ексклюзивними й інтегрованими. Що також важливо для адаптації в суспільстві наших воїнів.


Керівник секції програм НАТО «Партнерство заради миру» Фредерік Пежо зазначив, що проект розрахований на 18 місяців — із червня 2016-го по грудень 2017 року. За цей час 340 військових і цивільних осіб, що постраждали від російської агресії в зоні АТО, пройдуть курси активної реабілітації, у яку, що досить важливо, входитиме не тільки фізична й спортивна реабілітація, а й, насамперед, — психологічна. Фахівці, що працюють тут, для цього отримали підготовку з психологічної підтримки військовослужбовців на досвіді Франції. Ці тренінги також допомагало організувати Агентство НАТО.


До слова, уже десятки тяжко поранених воїнів АТО раніше пройшли терапію на параолімпійський базі у Львівській області. Як приклад успішності такої роботи міністр молоді та спорту України Ігор Жданов навів героя АТО Юрія Весельського, який втратив ногу, обстоюючи цілісність нашої країни. Свого часу він відновлювався в Західному реабілітаційно-спортивному центрі, а нині працює там інструктором, допомагає бойовим побратимам, а також є радником міністра молоді та спорту:


— Зараз для таких, як я, головний ворог сидить не в окопі по той бік фронту, а в нас самих, — розповідає один із воїнів, що пройшли курс реабілітації. — І багатьом із нас вдалося його перемогти. Тепер наше завдання полягає в тому, щоб допомогти нашим побратимам здобути таку ж перемогу.


Програма «Повернення до життя» передбачає реабілітацію людини тільки після виписки з медичного закладу й стабілізації стану здоров’я. Реабілітаційний курс розрахований на два тижні для кожного з можливістю повтору при необхідності через 3—5 місяців.