Сонячний Ужгород із теплотою зустрів учасників Міжнародної науково-практичної конференції суддів, адвокатів і науковців-правників Німеччини і України. Бажання виступити і почути своїх колег принесло в гостинний Ужгородський національний університет особливу атмосферу зацікавленого обговорення проблем розв’язання господарських спорів і виконання судових рішень.

Привітання учасників творчого суддівського форуму Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм викликало особливе піднесення, оскільки «природно, що на судовий корпус, який представляють судді в Україні і Німеччині, на усіх правників і вчених покладається, як було зазначено, особлива відповідальність за неухильне виконання і дотримання законів».

Доповідачі підняли серйозні проблеми досягнення ефективного правосуддя. Райнер Ведде — професор Вісбаденського правового інституту — розглянув «Систему німецького торгового права», Анатолій Селіванов — професор, академік НАПрН України, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України, проаналізував «Господарські процесуальні відносини», а професор суддя Вищого господарського суду Борис Поляков детально зупинився на темі «Правопорушення в процедурі банкрутства в Україні». Цікаві змістовні повідомлення декана юрфаку Ужгородського університету професора Ярослава Лазура, судді Дніпропетровського апеляційного суду Ігоря Вечірка, голови Господарського суду Закарпатської області Олега Васьковського та інших 16 виступаючих внесли особливу атмосферу дискусій із позиції сучасної теорії і практики правозастосування. Матеріали конференції, які мають вийти на двох мовах, без сумніву привернуть увагу українських та німецьких правознавців, оскільки спільний досвід завжди допомагає глибше пізнавати правову реальність.

Тетяна Карабін, заступник декана юридичного факультету Ужгородського національного університету, кандидат юридичних наук.