Прерогативою цього тижня є доопрацювання законопроектів, необхідних для співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це під час брифінгу повідомив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Планується розглянути сім проектів законів, зокрема, у вівторок — зміни до деяких законодавчих актів щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг, проект закону про фінансову реструктуризацію, законопроект про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Ще чотири проекти плануються на четвер», — розповів він.

Також Андрій Парубій зазначив, що оскільки цього тижня в нашій країні відбуватиметься засідання Міжпарламентської ради «Україна—НАТО», то розглядатимуться законопроекти, які стосуються безпеки та оборони, адже Україна поставила перед собою амбітне завдання — до 2020 року привести наші Збройні Сили до стандартів НАТО.

Крім того, Голова Верховної Ради рекомендуватиме поставити на розгляд сесійної зали законопроект про реформу парламенту. «Цього тижня до Києва завітає місія Європарламенту на чолі з Петом Коксом і Андреєм Пленковичем. Вони очолюють комісію, котра готувала пропозиції з реформування Верховної Ради. Частина з них передбачена в законопроекті, який у вівторок матимемо змогу поставити в порядок денний, а в четвер — розглянути у першому читанні, щоб мати шанс прийняти його до закінчення цієї сесії, і наступну сесію планувати за оновленим форматом», — зазначив Андрій Парубій.

Глава парламенту також зазначив, що у вівторок розглядатиметься законопроект про освіту, а в четвер планується аграрний день, адже накопичилася велика кількість питань у цій сфери. На цьому тижні також планується розгляд питання про обрання членів Центральної виборчої комісії. «Це питання особливої ваги, оскільки одномоментно відбувається припинення повноважень членів ЦВК і призначення нових. Воно потребує загального узгодження, оскільки, якщо зупинити повноваження членів ЦВК, а нових не буде обрано, то це створить небезпечний вакуум в роботі Центрвиборчкому», — наголосив Андрій Парубій.

За його словами, в середу на засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя для обговорення цього питання запрошені представники всіх фракцій. Також цього тижня відбудуться зустрічі з кандидатами. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що дискусії пройдуть плідно, і в четвер питання про обрання членів ЦВК буде винесене на розгляд парламенту. Але якщо не буде політичного узгодження, розгляд цього питання буде перенесено.

А ще Андрій Парубій сподівається, що Конституційний Суд найближчим часом не прийматиме рішення стосовно закону про очищення влади. «Я розраховую на це. Справді, були зауваження Венеціанської комісії. І законопроект з правками до закону про очищення влади вже внесений до парламенту», — сказав він та додав, що в разі досягнення згоди між фракціями, законопроект може бути внесений на розгляд в четвер. «Думаю, до цього часу Конституційний Суд жодних рішень з цього приводу не ухвалюватиме», — зауважив Голова Верховної Ради.