У Маріуполі відзначили другу річницю визволення

Другу річницю визволення міста від проросійських збройних формувань маріупольці відзначили парадом військової техніки, нагородженням бійців різних підрозділів і святковими гуляннями. На парад і стройовий огляд зібралися подивитися сотні маріупольців, багато з яких одягли вишиванки з нагоди свята. Привітати визволителів і городян прибули народні депутати України Олег Ляшко, Ігор Мосійчук, Андрій Білецький, Сергій Тарута і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Понад 200 нагород «За захист і оборону Маріуполя» вручено бійцям, із них найбільше отримав полк «Азов», який зіграв ключову роль у визволенні приморського міста.

Розважальна святкова програма тривала в парку імені Гурова: тут маріупольців пригощали бутербродами із салом, кулешею і варениками. Імениті гості в рамках благодійної кулінарної програми варили гороховий суп, а смачні й ароматні вареники маріупольських майстринь розліталися вмить. Усі кошти, виручені від продажу, — 50 тисяч гривень — буде витрачено на оснащення комп’ютерного класу місцевої школи-інтернату №2. Загалом у школі навчаються 125 дітей.

Маріупольці Андрій і Наталя прийшли на свято разом із маленьким сином Микиткою: «Про час, коли місто було під владою «ДНР», залишилися неприємні спогади. Гостро відчувалися страх і напруження. Без потреби намагалися не ходити в стару частину міста. Ось тепер ми спокійно разом вийшли на свято, а два роки тому це було просто нереально», — згадує глава сім’ї.

Молода маріупольчанка Дар’я привела в парк двох доньок — Марію і Христину. На запитання, що найбільше сподобалося, малеча відповідає хором: «Вареники і квас!».

«Я пам’ятаю, два роки тому дуже боялася відпускати дітей самих, навіть у магазин у сусідньому будинку. Було страшно. Пам’ятаю, що багато хто уникав людних місць — боялися провокацій. А потім рано-вранці 13 червня — кілька годин стрілянина й усе затихло. Потім, коли з новин ми довідалися, що банду роззброїли й затримали, зітхнули з полегшенням», — зізнається співбесідниця.

«Я дуже вдячний хлопцям з «Азова», які два роки тому визволили наше місто від страху й мародерства. Ніколи не забуду постійні перестрілки біля міськвиконкому й розбиті магазини з табличками: «Прохання більше не ламати двері — у магазині все вже й так розграбовано», — згадує маріуполець Анатолій Вікторович. — Це дуже добре, що до нас дедалі більше повертається мирне життя. І це свято — гарний тому доказ. Дякую хлопцям і за мир, і за свято».

Маріуполь
Донецької області.

 

 

Олег Ляшко, Ігор Мосійчук (у центрі).

Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.