Підписання змін до Конституції у частині правосуддя — серед найважливіших подій минулого тижня. Про це в інтерв’ю телеканалу «Рада» сказав Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. «Я справді вважаю підписання змін до Конституції у частині переформування судоустрою історичним рішенням для України», — зазначив він та підкреслив, що Верховна Рада конролюватиме втілення в життя цієї масштабної реформи.

 

Глава парламенту повідомив, що реформа йтиме кількома етапами, серед яких ключові: масштабне очищення, заміна суддівського корпусу; зняття недоторканності суддів, які матимуть це право лише у справах судового провадження.


Іншим важливим кроком, на думку А. Парубія, є зняття корупційних ризиків. «Суддя декларуватиме не лише своє майно, а й усієї своєї родини. Якщо спосіб його життя і стиль не відповідатимуть задекларованим сумам, його буде знято з посади. Дуже важливо, що обмежено політичний вплив на призначення суддів і саме призначення зробили прозорим. Це ті ключові напрями і ключові реформи, які дають зміни до Конституції, — сказав він. — Попереду важкий шлях імплементації законодавства, але Верховна Рада зробила рішучий і відповідальний крок і відстежуватиме, як надалі це втілюватиметься в життя».


Глава парламенту розраховує, що вже цього тижня буде ухвалено рішення щодо оновлення складу ЦВК. За його словами, під час наради з керівниками фракцій було запропоновано розглянути це питання у четвер, а не у вівторок, з тим, щоб детальніше вивчити подані Президентом кандидатури. А. Парубій зазначив, що під час обговорення лунали як позитивні відгуки про кандидатів у члени ЦВК, так і певна критика. «Очевидно, фракціям потрібно провести дискусію, щоб прийняти певне рішення», — сказав він та від себе зазначив, що серед запропонованих кандидатур він з радістю побачив таких високодостойних людей, як Євген Радченко — один із кращих знавців права, зокрема й виборчого, «який увесь Майдан у касці та уніформі пройшов як боєць Самооборони Майдану». «Для мене це поєднання людських і високопрофесійних якостей. Поміж них також Леонід Шепілов, який теж пройшов Майдан у Харкові і в Києві, викладач Києво-Могилянської академії, поміж цих кандидатів є люди, яких я знаю особисто і яким можу дати найвищу оцінку і в питанні порядності, і в питанні високого професіоналізму, і в питанні патріотизму», — сказав він і зауважив, що по кожному з кандидатів у Верховній Раді відбуватиметься окреме голосування. «Дуже розраховую, що цього тижня ми пройдемо всі дискусії і зможемо прийняти рішення», — підкреслив А. Парубій.


Одним з ключових питань у міжнародній політиці Голова Верховної Ради назвав продовження Францією санкцій проти Російської Федерації. «Для України це важливо не тільки в економічному, а й у психологічному плані, — сказав він. — Ми повинні продемонструвати, що весь вільний світ стоїть на позиції України, що весь вільний світ засуджує агресивні дії Російської Федерації і адміністрації Путіна».


А. Парубій глибоко переконаний, що «ті хлопці, які стоять на передовій, так само, як і хлопці, що стояли на Майдані, відстоюють інтереси не тільки України». За його словами, «вони відстоюють інтереси і цінності усього вільного світу і помирають кожного дня за весь вільний світ». Саме тому глава українського парламенту звернувся до уряду Франції із закликом не приймати рішення про пом’якшення санкцій, а підтримати позицію щодо їхнього продовження. «Я не хочу вірити, що дух свободи, який несла і несе Франція, може бути підданий сумніву, що комерційні інтереси, інтереси політичні можуть стати вище цінностей, які принесла Франція у світ, і які певною мірою сформували цінності Європейського Союзу», — сказав він.


Поряд із цим перед Україною стоїть амбітна  мета — до 2020 року вивести українську армію до стандартів НАТО. Голова Верховної Ради наголосив: що швидше відбудеться вступ України до НАТО, то краще це буде для безпеки кожного з наших громадян. «Я був членом Міжпарламентської асамблеї НАТО ще до Майдану. Займався цим питанням тоді, коли питання НАТО не було таким актуальним, не мало такої підтримки, як сьогодні має в суспільстві, — сказав А. Парубій і зазначив, що ключовим завданням парламентської асамблеї «Україна—НАТО», яка відбуватиметься цього тижня, буде питання реформи сектору безпеки. Він висловив переконання, що українська армія стане однією з найпотужніших армій у всьому регіоні: «Ми змогли пройти дуже серйозний шлях реформування армії, і можу відповідально говорити, що сьогодні армія є зовсім іншою, ніж та, що була на початку 2014 року».


Коментуючи зареєстрований проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні, глава парламенту висловив переконання, що в Україні має бути єдина українська помісна православна церква. «Я вважаю, що ми, як громадяни України, маємо право і обов’язок говорити про це вголос», — сказав він і нагадав, що у 1924 році Вселенським Патріархом було прийнято рішення про надання автокефалії польській православній церкві на заклик уряду Польщі та Юзефа Пілсудського, які розуміли, що «це питання тісно пов’язано з національною безпекою держави». За словами А. Парубія, Україна нині перебуває у схожій ситуації: у 1686 році було ухвалено незаконний акт, який скасував автокефалію української православної церкви. Водночас, сказав він, «сьогодні у повноваженнях Патріарха є право прийняти історичне рішення про відновлення української православної церкви».


Голова Верховної Ради підкреслив, що «це питання великої і важливої ваги». «Переконаний, що Патріарх почує і молитви мільйонів віруючих, які впевнені, що не може бути церковного розколу в Україні, що має бути спільна єдність любові до Бога, любові до України. Що Вселенський Патріарх почує мільйони молитов наших віруючих і почує Верховну Раду України, яка доєднується до молитов і прохань українських віруючих», — наголосив він.


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради.