У рамках відзначення 200-річного ювілею Т. Г. Шевченка на Кіровоградщині відбулася зустріч із ініціатором всеукраїнських історико-культурних проектів, народним депутатом, головою Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Миколою Томенком.

Основна теза зустрічі — творчість видатного поета й просвітителя українського народу протягом багатьох років вивчали у вузькому академічному середовищі, а на загал з цією інформацією не виходили. Саме через те не всі розуміють «справжнього» Шевченка і в цьому одна з причин нашої недоосвіченості. Народний депутат висловив сподівання, що після святкування 200-літнього ювілею українці побачать іншого Шевченка — відкритого ширшому загалу.

Ширшому пізнанню Шевченка сприятимуть нові незвичайні видання, які відкриють образ поета, художника й просто людини. Частину з них Микола Томенко презентував під час приїзду та передав до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського, де й відбувалася зустріч.

Депутат презентував видання першого (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Тараса Шевченка, що зберігаються в архіві Інституту літератури імені Т. Шевченка НАН України з ескізами та етюдами, виконаними у 1841—1843 роках у Петербурзі та під час першої подорожі Кобзаря в Україну 1843 року. Альбом унікальний тим, що він є водночас і записником Тараса Шевченка. У виданні також зафіксовано фрагменти текстів народних пісень, записані рукою Пантелеймона Куліша, на Дніпрі у Межигір’ї. Це є історичним свідченням спільної подорожі письменників Дніпром до Межигір’я, де вони слухали і записували український фольклор.

Також громадський діяч розповів про унікальне видання фонду «Рідна країна» «Український щорічник на 2014 рік», присвячене постаті Великого Українця. «Головна ідея цього видання — прожити у 2014 році кожен день з Тарасом Шевченком і для України», — наголосив Микола Томенко під час презентації.

«Шевченко повинен об’єднувати словом і думкою, а не пам’ятниками», — таке ставлення Миколи Томенка до увічнення Кобзаря в пам’ятниках. А бюсти потрібно ставити представникам минулої влади як символи марнотратства.

Також Микола Томенко розповів про присвячений 200-річчю Великого Кобзаря вже знайомий загалу унікальний соціально-просвітницький телепроект «Твій Шевченко», під час якого на центральних телеканалах транслювалися ролики соціальної реклами, в яких популярні українські телеведучі, відомі українці, лауреати Шевченківської премії читали фрагменти творів Тараса Шевченка.

Спілкування Миколи Томенка з кіровоградцями окреслило багато інших, важливих на сьогодні питань. Це і нагальна необхідність проведення радикальних реформ у всіх державних сферах, і реформування місцевого самоврядування, і проблеми та зловживання в ліцензуванні електронних ЗМІ та вимкнення каналів, інформаційна політика яких розпалює війну, і майбутнє підписання політичної складової Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, і роззброєння цивільного населення, і вибори депутатів Верховної Ради України, і навіть можливість запровадження окремого податку для мільйонерів, який буде спрямований на утримання армії...

Також варто визначитися з діапазоном радіочастот, на яких мають мовити державні телерадіокомпанії, щоб забезпечити максимальний доступ населення до інформації.

Повертаючись до теми просвітительства, але вже — засобами масової інформації, Микола Томенко порадив при обласному телебаченні створювати громадські ради. До таких рад мають входити знані в області професійні журналісти та шановані представники громадськості. Народний депутат погодився з тим, що «до цього часу в країні не було української інформаційної політики».

Загальний контекст зустрічі, що поєднав і київського гостя, і місцевих її учасників, студентів, викладачів, творчу інтелігенцію, представників громадських організацій та органів влади — так хочеться жити в країні, «в якій не крадуть та чесно працюють на інтереси українського народу».

Також у рамках візиту до Кіровограда голова Комітету з питань свободи слова та інформації відвідав Кіровоградську державну телерадіокомпанію.

 

Кіровоград.

Фото автора.

Микола Томенко презентує нові видання, присвячені Т. Г. Шевченку.