Колись керівники міліції зробили майже диво: з великими труднощами і складностями привезли з Азовського моря в Донецьк корабель пристойних розмірів. Хотіли на ньому влаштувати для дітей школу моряків. Установили судно на вічну стоянку на Кальміуському водоймищі біля Палацу спорту «Динамо». Однак з якихось причин морської школи не вийшло, і було вирішено на судні влаштувати кафе з морською атрибутикою. Теж начебто непогана ідея, але й вона не прижилася.
Після цього корабель довго стояв пусткою, перетворившись на притулок алкоголіків і бомжів, і, зрештою, на ньому сталася пожежа, після чого  залишився лише остов, що його заповзятливі люди нещодавно розрізали на металобрухт. На місці колишньої мрії залишилася купа сміття.
Дивлячись на рештки корабля, мимоволі напрошується порівняння його долі з долею самопроголошеної «ДНР». Так само, як і пропаще судно, ідею створення квазіреспубліки притягли здалеку і з труднощами, з великою кров’ю, ціною тисяч жертв стали утверджувати її на Донецькій землі. Гучно сповіщали населення, що це буде найдемократичніша, найсправедливіша й найбагатша у світі держава. Уся Європа заздритиме.
Однак час іде, але нічого путнього з цієї ідеї, як і з того нещасного корабля, поки що не виходить. Як у відомому анекдоті про військовий завод, де хотіли випускати цивільну продукцію, але хоч би за що бралися, все одно виходив автомат Калашникова. А все тому, що нову «республіку» будують за російськими лекалами, а там, як відомо, демократією ніколи й не пахло, країною завжди правили одноосібно князі, царі, генсеки, тепер от президент із необмеженою владою... Яка вже тут демократія!..
Сьогодні російські керівники кричать про те, що Україна, мовляв, не бажає виконувати Мінські угоди, зокрема, проводити вибори в Донбасі. А як їх, дозвольте запитати, проводити, якщо ватажки «ДНР» зі схвалення Росії заявляють, що до виборів буде допущено тільки ті партії, які підтримують «ДНР»? Ось така свобода!
Про життя населення «ДНР» і говорити не доводиться: після 10-ї вечора на вулицю не вийди — комендантська година, половину магазинів закрито, банк лише один, пошта не працює, заводи стоять, на будівництвах уже крани заіржавіли... Якщо захочеш поїхати за межі Донецька, доведеться 8—10 годин стояти на КПП. Загалом, тужливо, панове.
Ось із такою начинкою ватажки «ДНР» пригнали з Росії в Донбас свій корабель дурнів. Немає сумніву, що на місці його стоянки, тобто «ДНР» і «Новоросії», теж згодом залишиться купа сміття, але ціну ж бо народу доведеться заплатити за це велику.
Помилки завжди коштують дорого.

Донецьк.

Мал. автора.