підприємці Старобільська запропонували свій варіант вирішення проблеми її незаконного зберігання

 

Він простий — виплатити винагороду тому, хто прийде в поліцію й добровільно здасть гвинтівку або гранати, які «випадково» опинилися в його руках. «Як відомо, граната колись вибухне, а рушниця вистрілить, — вважає глава Асоціації бізнесу Старобільського району Сергій Хлібосолов. — І не дай Боже, щоб у цей час наші діти були поруч!» Він знає, про що каже. Як і багато активістів суспільної організації, Сергій стояв на блокпостах у передмістях Старобільська, коли бандформування намагалися захопити районний центр у 2014 році. Тоді жителі взяли зброю й стали на захист своєї землі від «сепарів». Ця зброя в багатьох досі залишилася. Сьогодні підприємці націлені навести лад у місті, зробити життя в ньому максимально безпечним і комфортним. Понад рік тому старобільські активісти створили благодійний фонд «Оберіг», який запрацював у декількох напрямках, і один із них — роззброювання населення. Першою масштабною акцією фонду стало встановлення камер у центральній частині міста для спостереження за порушеннями правопорядку й швидкого реагування. До речі, саме завдяки інформації з цих камер були затримані люди, причетні до вбивства міського голови Старобільська Володимира Живаго.


Оголошуючи нову акцію, активісти загалом орієнтувалися щодо кількості зброї на руках у населення, але не припускали, що одержуватимуть інформацію про цілі схрони. Завдяки роботі в цьому напрямку з початку 2016-го вдалося вилучити три гранатомети, міну, сім гранат РГД-5, дві гранати Ф-1 і запали до них, п’ять запалів до ручної гранати, обріз мисливської гвинтівки, 140 набоїв різного калібру. За останні півтора місяця вже проведено дев’ять здавань зброї, у результаті яких 


передано правоохоронним органам майже десяток РПГ різних модифікацій і 88 гранат, одна з них — протитанкова. Крім того, населення здало протипіхотні міни, сигнальні ракети й арсенал набоїв різного калібру — 8480 штук.


Незважаючи на те, що добровільне здавання зброї регламентується статтею 263 Кримінального кодексу України, у кожному конкретному випадку є свої нюанси, але, за словами Сергія Хлібосолова, активісти змогли знайти компроміс. «Досвід з роззброювання населення тільки здобувається, тому ця справа потребує особливого підходу, розуміння, підтримки й, безумовно, чіткої законодавчої регламентації з урахуванням усіх нюансів. Адже це так важливо, щоб зброя перестала приносити смерть на вже мирні території», — каже Сергій. Він наголошує, що власний досвід старобільці розглядають як пілотний проект. Пізніше він може бути рекомендований для впровадження в інших районах Луганської області, але для цього необхідне розроблення і відповідної програми на рівні Кабміну, і правової бази.

Луганська область.