Майже 200 журналістів і представників громадських організацій зібрав другий «Донбас медіа форум» у Маріуполі. Темою дводенних дискусій стали журналістика в кризових регіонах та різні аспекти роботи медіа під час висвітлення бойових дій на сході чи їх наслідків. Зокрема, учасники говорили про те, як розпізнати дезінформацію та перевіряти дані, як протидіяти інформаційній агресії та дотримуватися професійної етики.


«Усі ці роки держава намагалася перекласти функції протидії пропаганді на плечі журналістів. Так, журналісти й громадські організації виконують багато невластивих їм функцій, які не виконували б в мирних умовах. Але далі так не може тривати. Проблема потребує комплексного, а не точкового розв’язання», — переконана виконавчий директор громадської організації «Детектор Медіа» Діана Дуцик.


«Після того як військові відвоюють землі, належить воювати за уми й душі людей. І це на роки. Безглуздо називати сепаратистськими землі, так само безглуздо називати так і людей. Пропаганда — це спосіб будь-якої політичної сили обстояти своє бачення ситуації», — зазначив блогер та громадський активіст із Молдови Сергій Ільченко.


Організаторами форуму стали Донецький інститут інформації, Інститут демократії імені Пилипа Орлика та Донецький прес-клуб. Найбільші суперечки викликало питання незалежності журналіста під час війни. Чи мають медіа залишатися осторонь, чи, навпаки, мобілізувати читачів, слухачів і глядачів? Чи повинні подавати погляди противника, цитувати лідерів протилежної сторони конфлікту? Однозначної відповіді на такі питання немає.

Проте більшість колег переконана: у мас-медіа, як і у лікарів, — одне гасло: «Не нашкодь».


А ось у чому журналісти одностайні — так це в тому, що потрібно ширше і докладніше висвітлювати життя соціальних груп, пов’язаних із війною: бійців АТО, переселенців, мешканців окупованих територій, волонтерів. «На окупованих територіях люди залишаються постійно невидимими. Нам показують колаборантів, хтось там вийшов на мітинг — і ми це обговорюємо. Ми вивели в зону невидимості українських патріотів», — зауважила доктор історичних наук, публіцист Олена Стяжкіна.


Учасники форуму ухвалили резолюцію, в якій, зокрема, рекомендували владі забезпечити доступ громадян на окупованих територіях, а також у прифронтових, прикордонних та віддалених місцевостях до українських ЗМІ.

На думку учасників, знизити рівень конфліктності та відновити довіру до медіа може збільшення кількості публікацій і сюжетів, зокрема, про успішні історії переселенців чи подання прямої мови мешканців окупованих територій. Крім того, журналісти вважають за потрібне, щоб держава розробила довгострокові стратегії підтримки розвитку місцевих ЗМІ, засновані на оцінці потреб.

 


На знімку (зліва направо): соціальний психолог Олег Покальчук, доктор історичних наук Олена Стяжкіна, блогер і громадський активіст Сергій Ільченко.

 

Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.