На півострові глушать українське радіо, як за СРСР глушили закордонні «голоси»


Війна за ефір спалахнула на адміністративному кордоні з анексованим Кримом. Не минуло й двох тижнів з того моменту, як у «прикордонному» селі Чонгар Генічеського району Херсонщини запустили пілотний проект FM-радіо з позивними «Слава Україні!», як окупанти почали «кістьми лягати», щоб лише кримці не могли чути правдивого слова. На прес-конференції після міжвідомчої виїзної наради в Херсоні голова Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко заявив із посиланням на простих мешканців автономії, що нове радіо ФСБешники взялися глушити, як свого часу в СРСР глушили американські та західноєвропейські «голоси». Голова ж Херсонської ОДА Андрій Гордєєв додав: самопроголошена «влада» Криму в боротьбі з чонгарським медіа від Красноперекопська до Джанкоя використовує різні засоби — зокрема, виставляє працювати на його хвилі потужніші передавачі. А ті ретранслюють кремлівську ідеологічну жуйку.


Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення спільно з обласною владою вже готується до запуску нового проекту «Мовлення громад». Розробили й «дорожню карту», згідно з якою вже до кінця року в чотирьох сусідніх із Кримом районах Херсонщини мають запрацювати передавачі місцевого радіо. Вони не тільки перекриють «чорні плями» по місцевих селах, де часом жодне радіо «не бере», а й «добиватимуть» до суміжних населених пунктів на окупованому півострові.


Проте на Херсонщині дедалі частіше лунають заклики у відповідь глушити й російські пропагандистські канали. Вони заборонені в Україні, але з Криму таке мовлення покриває чи не половину регіону. Приміром, передачі телеканалу Міноборони РФ «Звєзда», де сепаратистів виставляють героями, а українців — фашистами, упевнено приймають аж у селі Тарасівці сусіднього з обласним центром Олешківського району. Люди обурені, що ця кривава каламуть настирливо лізе в очі, і хочуть її позбутися. «Є шар роботи для глушіння — це сто відсотків», — визнав на прес-конференції голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.


От тільки займатися технічним боком цієї роботи повинна аж ніяк не Нацрада, а можливо, Міноборони України. Адже пропагандистські телепередачі теж є зброєю, причому масового враження.

Херсон.