На територію, підконтрольну українській владі, переїхали десятки різних навчальних закладів, що залишили окуповану частину Луганщини. На жаль, бібліотечні фонди, техніка, обладнання перебувають в окупації, тож фундамент для освіти подекуди доводиться створювати з нуля. Можливо, область сама б не впоралася з цією важливою проблемою, якби на допомогу не прийшла вся країна.

 


У рамках проекту «Жива бібліотека» до Сєверодонецька приїхали відомі українські письменники Андрій Кокотюха та Любко Дереш, видавець Олександр Красовицький, радник міністра інфраструктури України Юрій Гусєв, соціальний психолог Тамара Сухенко. Вони передали книжки до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Горького у Старобільську, Сєверодонецької міської публічної бібліотеки та Лисичанської централізованої бібліотечної системи (на знімку). Тут такі видання, як патріотична бібліотека видавництва «Фоліо», військові щоденники, зокрема, «Іловайськ» Є. Положія, «Бібліотека спротиву. Бібліотека надії» видавництва «Дух і літера», «Історія з грифом «секретно» В. В’ятровича, «Залишенець. Чорний ворон» В. Шкляра, «У війни не жіноче обличчя», «Час secondhand» С. Алексієвич, «Ворошиловград» С. Жадана, «Червоний» А. Кокотюхи, «Голова Якова» Л. Дереша, «Відвага і страх» О. Гнатюк.


Проект «Жива бібліотека» передбачає не просто передачу літератури, а, насамперед, живе спілкування з населенням зони АТО. На думку гостей, почути один одного, підтримати один одного допоможе друковане слово. Від провідних вітчизняних видавців публічні бібліотеки Донбасу отримають 1000 книжок сучасної української та світової літератури. А видавець Олександр Красовицький закликав і місцевих підприємців долучитися до цього проекту, пообіцявши значну знижку на добірку літератури, що друкується у «Фоліо».


Другим етапом проекту стане залучення до нього широкого кола громадськості, коли будь-який житель України зможе безплатно відправити «Новою поштою» книжки до бібліотек, розташованих у зоні проведення АТО.

Луганська область.


Фото автора.