Віктор Бондар, група «Партія «Воля народу»:

— Минулий тиждень був насиченим на інформаційні події. Було декілька подій, які відволікли увагу населення від головних реальних економічних речей. Влада добре організувала проведення гей-параду в Києві, але я не знаю, яка користь від цього для 99 відсотків населення України, які живуть реальним життям. Водночас ми читаємо дані Держкомстату, як буквально за місяць зросла заборгованість населення за оплату житлово-комунальних послуг. Вона збільшилася в 3,1 разу до13,4 млрд. грн. Але замість того, щоб терміново вжити антикризових заходів й надати можливість населенню вийти з цієї кризи, влада піднімає тарифи на опалення та гарячу воду вдвічі з першого липня... Вирішити проблему можна лише через зростання економіки, запуск виробництва, наповнення бюджету, збільшення зарплат і пенсій...

Вікторія Сюмар, фракція «Народний фронт»:

— Під час виїзного засідання Комітету з питань свободи слова в зону АТО ми хотіли вирішити свої профільні питання. Ви знаєте, що 30-кілометрова зона в АТО покрита сьогодні російськими телеканалами. Що це означає на практиці? Ми ходили і запитували, чи знають люди в зоні АТО, хто з ким воює і хто їх обстрілює. У відповідь чули: напевно, це «Айдар» воює зі Збройними Силами України. А думають вони так тому, що про це їм розповідає канал «Росія 24». Іншого українського сигналу там немає, але є українські патріоти. Є керівники сіл, які посеред села ставлять гучномовці, як під час Другої світової війни, і вмикають українське радіо. Напередодні ми зустрілися з керівниками радіостанцій, керівниками телеканалів, вони дадуть український контент, і ми спробуємо завести туди кабель, щоб був український сигнал. Але у мене запитання до нас з вами: що ми тут робимо для цих людей, які щоденно потерпають від обстрілів?... Ви ходите по залу і навіть один одного не чуєте! Так війни не виграють! Там іде війна, а ми з вами займаємося «війнушками». Там чоловіки, які думають, як їм втримати Авдіївку і полігон, а ви, як у четвер полетіти в Париж на футбол... «Народний фронт» вимагає профінансувати оборонне замовлення. У бюджеті закладено фінансування з коштів Януковича, які мають бути повернуті. Новий законопроект буде зареєстрований сьогодні. Далі у нас є кілька днів — у середу маємо внести всі пропозиції на комітеті, а в четвер — проголосувати.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:

— З 1 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вдвічі підняла вартість комунальних послуг для українських громадян. Що робить парламент, уряд для того, аби захистити людей, адже зрозуміло: переважна більшість не зможуть оплатити вартість послуг. У порядку денному на вівторок немає жодного законопроекту, спрямованого на вирішення проблеми комунальних тарифів. Минулого тижня Європарламент створив слідчу комісію з розслідування офшорного скандалу. Що робить українська влада, парламент? Нічого! Ми не можемо мовчати. Саме тому фракція Радикальної партії прийняла рішення продовжувати блокувати парламентську трибуну з двома вимогами: створити комісію з розслідування корупції та офшорів, а також скасувати рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Олександр Вілкул, фракція Опозиційний блок:

— Влада продовжує справжній геноцид і країни, і народу. З 1 травня були підвищені тарифи на газ на 90 відсотків, і це за умови, що протягом останніх двох років підвищення відбулося у понад вісім разів. 7 червня влада ухвалила ще одне ганебне рішення — вдвічі збільшено ціну на тепло. На черзі — підвищення ціни на воду. Це відбувається в умовах заморожених зарплат, пенсій, космічних цін на ліки та продукти харчування. Опозиційний блок — єдина партія, яка системно проти цього бореться.

Іван Рибак, фракція «Блок Петра Порошенка»:

— 6 червня відбулося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики у Львові з вивчення проблематики Грибовицького сміттєзвалища. Що виявилося у результаті роботи? Відсутні абсолютно всі дозвільні документи на проведення будь-яких робіт на території сміттєзвалища. Протягом останніх 10 років не проводилися перевірки екологічної інспекції, інспектори не допускалися на територію... Ми повинні вивчити цей гіркий досвід міста Львова і не допустити в майбутньому подібних речей на жодному сміттєзвалищі, на жодному полігоні твердих побутових відходів. Фракція БПП пропонує свою площадку, для того, щоб об’єдналися всі співавтори законопроектів із поводження з твердими побутовими відходами і зробили для майбутнього країни, її навколишнього середовища, гідну перспективу.

Єгор Соболєв, фракція «Самопоміч»:

— Цього тижня нам запропонують призначити безстроково 800 суддів. Серед них є люди, які ув’язнювали майданівців, і навіть особи, які звинувачуються у кримінальному злочині. Фракція «Самопоміч» пропонує, щоби кожен суддя поставав перед парламентом окремо. Щоб у нас, журналістів, громадськості був час вивчити кожну кандидатуру. Дуже важливо, щоб ми відійшли від практики часів Януковича, коли призначення робилися за домовленостями. Ще одне рішення, до якого «Самопоміч» пропонує підійти з такою ж відповідальністю — Центральна виборча комісія. 

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:

— Більшість представників фракцій говорили про необґрунтоване, жорстоке, свавільне підвищення тарифів. Наші громадяни, які мають у 16—24 рази нижчі пенсії та заробітні плати, ніж у Європі та США, сплачують такі ж тарифи, як в цих розвинутих країнах або навіть вищі. Хто відповість за це хамство? Я звертаюся до Голови Верховної Ради, у вас є чотири документи, які треба негайно прийняти. По-перше, проект постанови про створення ТСК про перевірку обґрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. По-друге, три законопроекти, які передбачають, що газ українського видобутку мусить віддаватися з обмеженою рентабельністю українцям, зниження рентної плати для державного видобувного підприємства по газу, а також про прозоре встановлення тарифів.

Євген Рибчинський, група «Воля народу»:

— Можемо скільки завгодно гібридно-сепаратистську війну називати АТО, але нащадки напишуть у підручниках, що це була російсько-українська війна за нашу справжню, а не декларовану у 1991 році, незалежність. Свобода і незалежність — це дуже коштовні речі. Те, що у 1991 році нам здавалося безплатним, по факту у 2016 році вилилося у тисячі людських життів, десятки тисяч інвалідів та сотні тисяч українських громадян, які потребують сьогодні адаптування до звичайного життя. А звичайне життя — це найвищий в Європі рівень корупції, шалені ціни і, як наслідок, зубожіння народу, збагачення деяких можновладців на війні і діти сепаратистів у київських ресторанах. Як, скажіть, адаптувати 200 тисяч бійців АТО до цього «звичайного» життя?.. Хотілося б, аби цей пленарний тиждень був присвячений хоч трохи тим, хто віддав життя і здоров’я за нашу з вами змогу працювати тут, у червоних кріслах!

Фото Олександра КЛИМЕНКА.