Фракція «Батьківщина» ініціюватиме підготовку законопроекту про окуповані території. Про це заявив в. о. голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, це буде аналог законопроектів, які ухвалили парламенти Молдови та Грузії після часткової окупації їхніх територій російськими агресорами. Йдеться, зокрема, про дії української влади відносно військових, держслужбовців, працівників правоохоронної системи, котрі не збираються присягати на вірність самопроголошеній владі у Криму, пояснив він. Крім того, зауважив парламентарій, потрібно розв’язати проблему з газопостачанням, водопостачанням, електроенергією та нафтопродуктами, які транспортуються до півострова.
Якщо говорити про досвід Грузії, то Закон «Про окуповані території» було ухвалено у жовтні 2008 року, після збройного конфлікту між Грузією та Південною Осетією, в якому на боці останньої виступили Абхазія та Росія. Цим законодавчим актом (він, до речі, є доволі жорстким) встановлено особливий правовий режим на територіях Абхазії, Південної Осетії та прилеглих до них зонах. Основні положення цього нормативного акта передбачають, що будь-які угоди, зроблені на позначених територіях і не оформлені відповідно до законодавства Грузії, вважаються недійсними. Набуття права на майно допускається лише через отримання спадщини. Крім того, на зазначених територіях забороняється будь-яка економічна діяльність, що вимагає ліцензування або підтвердження. Спеціальний дозвіл на здійснення такої діяльності може бути видано лише в окремих випадках. Забороняються також міжнародні повітряне, морське та залізничне сполучення і міжнародні перевезення автомобільним транспортом. А ще — користування державними ресурсами, грошовими переказами і фінансування діяльності, зазначеної в законі. Крім того, законом встановлюються правила в’їзду в Абхазію і Південну Осетію для громадян іноземних держав. В’їзд, відповідно до закону, здійснюється за допомогою наданого дозволу грузинських муніципалітетів.
Водночас Російська Федерація оголошується державою, що здійснює військову окупацію. На неї покладається відповідальність за порушення визначених конституцією Грузії загальновизнаних прав людини, заподіяння матеріальної та моральної шкоди, вчинених на позначених територіях, громадянам Грузії та особам без громадянства. Поза законом оголошуються також усі органи, не створені у порядку, встановленому законодавством Грузії.
Нагадаємо, що раніше на необхідності ухвалення такого законопроекту наголошував і лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко. На його думку, в проекті має бути передбачено визначення статусу підприємств на цій території, шляхи прийняття та розселення біженців, забезпечення зв’язку громадян цієї території з рештою країни.
«Нині мешканці Криму залишилися на милість окупантів та озброєних бандформувань, існує загроза етнічних чисток. Зокрема, йдеться про кримських татар, українців та інших патріотів», — нагадав Кличко.
Що саме буде передбачено у проекті підготовленого депутатами закону і яке рішення ухвалить парламент, буде зрозуміло згодом. А тим часом у Верховній Раді вже зареєстровано проект закону про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях України. Автор законопроекту — позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко. Щоправда, текст проекту на сайті законодавчого органу поки що відсутній.
Сергій ОЛЕКСАНДРІВ, Олена ГОРБУНОВА.