Перший тур чемпіонату Європи завершився двома сенсаціями в групі F. Як би це дивно не звучало, а лідерами квартету стають угорці. Фаворити четвірки, португальці, ділять третій рядок з ісландцями, яких не зуміли переграти в дебютному для тих матчі на континентальних першостях.


***


Австрійців, котрі досить упевнено відібралися на Євро, розглядали мало не тіньовими фаворитами — чудовий склад, вибудувана гра. Однак сусіди з Угорщини зробили неприємний подарунок команді Марселя Коллера.

Насправді все могло скластися інакше, якби Алаба ще на першій хвилині пробив на декілька сантиметрами убік. Тоді стійка врятувала угорську команду.


Витримавши стартовий натиск, угорці відсунули гру від своїх воріт. Щоправда, під кінець тайму біля них знову стало тривожно, але мадяри вистояли. А за півгодини до кінця Ласло Кляйнгайслер із Адамом Солої переграли хвалену австрійську оборону й останній відкрив рахунок.


Невдовзі оборонець київського «Динамо» і збірної Австрії Олександр Драгович «заробив» видалення, поставивши партнерів у вкрай скрутне становище. Австрійці намагалася врятувати матч, але замість цього в кінцівці одержали другий м’яч, наразившись на контратаку. Золтан Штибер (на знімку), котрий вийшов на заміну, легко втік від опікунів і влучним ударом закріпив успіх угорської збірної. Натомість питань у групі тепер вистачає.

 


***


Як і очікувалося, збірна Португалії на чолі зі своїм зірковим лідером Кріштіану Роналду багато атакувала й створювала момент за моментом. Але чіпкі остров’яни злагоджено й самовіддано діяли в обороні, а на останньому її рубежі справжні дива творив Ганнес Галльдоурссон. Єдиної невдачі голкіпер «вікінгів» зазнав за 14 хвилин до завершення першого тайму, коли Нані точним ударом завершив блискавичну атаку. Півоборонець пробивав з лінії воротарського майданчика. Тому Галльдоурссона тут нема в чому звинувачувати.

 


До того ж в інших епізодах воротар був просто незрівнянний. Завдяки йому ісландці вже не пропускали. А після перерви вони створили справжнє диво: Біркір Б’ярнасон (на знімку) ударом зльоту зрівняв рахунок. Це означало, що, роздратувавши іменитого суперника, обороні остров’ян доведеться працювати ще інтенсивніше. Але загартовані жителі півночі не знітилися і з випробуванням упоралися.


Зустріч так і завершилася нічиєю, яка приносить Ісландії, можна сказати, історичне очко. Всупереч прогнозам, боротьба в групі F обіцяє бути дуже цікавою.


Фото uefa.com.