На Миколаївщині стався прецедент: громада вийшла з ініціативою і опротестувала, спираючись на силу власної громадської думки, рішення про відмову від об’єднання, ухвалене сільським головою та депутатами.

Ініціативна група громади села Прибужжя Доманівського району на чолі з педагогом Оленою Щербиною повідомила миколаївський Офіс реформ, що більшість людей не згодні з думкою депутатів Прибузької сільської ради та прибузького сільського голови Віктора Матющенка, щоб ні з ким не об’єднуватися, тобто залишити все, як воно є.

Задля цього спеціально провели подвірний обхід, зібрали майже 600 підписів, де висловили своє незадоволення. Тепер люди вирішили зібратися на загальні збори та офіційно в межах законодавчо встановленого інструменту скласти протокол і подати його на розгляд сесії Прибузької сільської ради.

Як розповіли члени ініціативної групи, від їхніх сусідів протягом останнього року одна за одною надходять пропозиції про об’єднання, але сільський голова В. Матющенко, заручившись підтримкою сільських депутатів, надсилає у відповідь відмови. 

Нині надійшла нова ініціатива — від олександрівського сільського голови щодо об’єднання з адміністративним центром у селі Олександрівка Вознесенського району (пропозиція об’єднати Олександрівську, Прибузьку, Таборівську, Бузьку, Трикратівську та Воронівську громади). Це було б потужне об’єднання, воно б згуртувало понад 17 тисяч. мешканців. І знову місцеві депутати та Віктор Матющенко підготували 17 травня 2016 року відмову. Хоча насправді більшість членів громади повністю влаштовує таке об’єднання. 

Спірне питання не оминув увагою миколаївський Офіс реформ. 

Зазначимо, це був саме той випадок, коли на Офіс реформ сподівалися як на думку арбітра, незалежного експерта, захисника з боку держави від тиску сільського голови.

...Сільський Будинок культури був схожий на вулик: і ті, хто сидів на стільцях, і ті, хто стояв у проходах, — усі розмовляли емоційно, на підвищених тонах, переконували, перекрикували один одного. Було зрозуміло, наскільки сильно їм болить це питання, та наскільки важливий привід зібрання... Щоб унеможливити звинувачення у «нелегітимності», перед входом до зали було відкрито реєстрацію учасників. Кожен, хто заходив, офіційно засвідчував свою участь у зборах підписом. У повітрі зривалися вигуки: «Безчинство!», «Ошукали!», «Запроданці!»... Головуючому декілька разів довелося закликати присутніх до спокою, щоб зрештою розпочати громадські збори. Ні-хто не хотів мовчати, кожен хотів бути почутим. А це — дві групи опонентів. Перша — наймасовіша — за ініціативу об’єднання з Олександрівською громадою. Друга — зовсім незначна — самі депутати на чолі з В. Матющенком, які просто перекрикували зал словами: «Будемо самі! Ні з ким об’єднуватися не треба!»

Зате, коли зрештою пристрасті трохи вщухли і після озвучення порядку денного Олена Щербина надала слово керівнику Офісу реформ Валентину Бойку, запанувала вражаюча тиша. Люди вловлювали кожне слово, розуміючи, що лише знання законодавства нині може врятувати ситуацію...

За понад три години часу, протягом якого тривало обговорення, мали можливість виступити всі охочі. Окремі виступи зривали оплески, натомість інші — проводжали під свист. Так, прибузький сільський голова В. Матющенко просто «образився» на земляків і залишив президію після того, як йому не дали договорити про, образно кажучи, «золоті груші на прибузьких вербах»... Один із сільських депутатів спробував підтримати свого очільника, та люди освистали і його.

Присутній на громадському заході олександрівський селищний голова чітко і лаконічно доповів сусідам, чому саме він вийшов з ініціативою про об’єднання з прибужанами. Повідомив, яку взаємну вигоду відчують їхні громади, коли будуть разом. Запевнив, що таке об’єднання забезпечить майбутнє однієї із найбільш спроможних громад на Миколаївщині. Пообіцяв, що на наступну зустріч ознайомить більш детально з програмою соціально-економічного розвитку нової ОТГ, над якою він нині працює.

Загальні збори громади проголосували за рішення, у якому висловлено підтримку ініціативі об’єднання в складі Олександрівської ОТГ. Протокол передано на розгляд депутатського корпусу Прибузької сільської ради.

Прес-служба Офісу реформ у Миколаївській області.

КОМЕНТАР

Керівник Офісу реформ, експерт з правових питань  Валентин Бойко:

— Уперше на Миколаївщині стався, відверто кажучи, довгоочікуваний прецедент: громада, прості люди, яких часто-густо дехто не хоче ні чути, ні бачити, вийшла з ініціативою і опротестувала, спираючись на силу власної громадської думки, рішення про відмову від об’єднання, яке суперечить її волі. Це свідчення того, що люди стали безпосередніми учасниками децентралізації, а отже, процеси об’єднання територіальних громад на Миколаївщині наближаються до піку усвідомленої громадської активності.

Події у Прибужжі — це конкретний приклад того, що сільська громада і свідома, і жива. Ця ситуація обнадіює, що нарешті учасники процесу не покладаються на думку сільського, селищного голови, зрештою, депутатського корпусу, а будуть безпосередніми господарями своєї долі, свого майбутнього. Дії прибузької громади перебувають у правовому полі Конституції і Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Окремим рядком у цьому законі передбачається самоініціювання об’єднання через формування і демонстрацію громадської ініціативи.

Дуже сподіваюся, що приклад прибужан надихне інші громади Миколаївської області активніше заявляти про себе, бути суб’єктом, а не об’єктом об’єднання.