767 днів — стільки тривало незаконне ув’язнення в Росії українських активістів Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка, які нарешті повернулися в Україну. В обох чоловіків було виявлено серйозні захворювання, і кожен день перебування у російській в’язниці загрожував їхньому життю. Однак тепер українці вже вдома. Одразу після прибуття до аеропорту «Бориспіль» (у літаку звільнених заручників супроводжували Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та прес-секретар глави держави Святослав Цеголко) Геннадій Афанасьєв та Юрій Солошенко вирушили до Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами, де й відбулася офіційна церемонія їх зустрічі.

 

 

Деталями звільнення українців поділилася Уповноважена Президента України з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, до Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка десять місяців не пускали українського консула. «Найболючіше було чути, коли Юрій і Геннадій розповідали, що до них не допускали консула і щодня говорили, буцімто Україна за них не бореться. А ми знали: українські дипломати, українська Служба безпеки, Президент на кожній міжнародній зустрічі порушують це питання», — сказала І. Геращенко. Вона також додала — Україна зараз бореться за визволення ще як мінімум 25 українців, котрих утримують на Донбасі. «Усі ключі від усіх в’язниць і камер — у Кремлі. Тому тут важлива міжнародна солідарність, щоб питання визволення заручників було першим на Нормандському форматі, а не лише політичні питання», — наголосила І. Геращенко.


А в інтерв’ю «5 каналу» Ірина Геращенко повідомила, що заради визволення заручників Україна запропонувала іншій стороні «дуже компромісні варіанти». «У нас відбулася нарада з Президентом України напередодні завтрашньої зустрічі в Мінську. Нарада була стосовно того, які директиви ми маємо виконувати задля визволення всіх, хто незаконно утримується на окупованих територіях. І зараз ми б’ємося за звільнення 25 хлопців, що перебувають на території ОРДО/ОРЛО і мають дуже тяжкі поранення. І тут ми запропонували дуже компромісні варіанти іншій стороні, аби витягти хлопців. Хоча очевидно, що згідно з тим списком Служби безпеки України, яким ми користуємося в Мінську, в заручниках перебувають сьогодні на окупованих територіях 112 українців, це цивільні і військові», — повідомила Ірина Геращенко.


Президент України Петро Порошенко, вітаючи Г. Афанасьєва та Ю. Солошенка (на знімку) із звільненням, запевнив, що українська держава докладе всіх зусиль задля звільнення всіх українських заручників. «Нарешті ми можемо сказати: «Yes! Ми це зробили». І так ми будемо робити доти, доки останній українець не буде визволений із заручників. Будемо продовжувати для того, щоб Олександр Кольченко, Олег Сенцов і ті, хто знаходяться на окупованій території та в Російській Федерації, повернулися додому», — наголосив глава держави. Президент додав, що повернення українських бранців із Росії стало можливим завдяки Мінським домовленостям, і це доводить їхню ефективність.


У свою чергу Юрій Солошенко подякував усім, хто допоміг у звільненні: «Рік, десять місяців і десять днів я чекав цієї години. Чекав, вірив і сподівався, що вона настане. Справжня віра у моє звільнення з’явилася 25 травня, коли я побачив повідомлення зі словами Президента України про те, що Солошенко і Афанасьєв приїдуть в Україну». За його словами, весь час, який він провів за ґратами у Росії, йому погрожували та шантажували тим, що, нібито, Україна про нього забула, тому для нього буде краще, якщо він прийме громадянство Росії. Юрій Солошенко заявив: доки існує путінський режим, Росія буде нам ворожою, і закликав робити все, щоб звільнити всіх наших громадян, які томляться в російських тюрмах.


Звільнений Геннадій Афанасьєв подякував українському народові, сильній українській владі і особисто Президенту за те, що Україна, українці та увесь світ бореться за кожного нашого громадянина. Він також звернувся до міжнародної спільноти з проханням та закликом продовжити міжнародні санкції проти Росії і наголосив, що саме санкції можуть допомогти повернути інших українських в’язнів, зокрема Олега Сенцова, Олександра Кольченка. Втім, адвокати Г. Афанасьєва не радять йому повертатися до рідного Криму та їздити до Росії.


Кримчанин Г. Афанасьєв був затриманий ФСБ Росії у Сімферополі у справі так званих кримських терористів у травні 2014-го, його засудили до семи років колонії суворого режиму. А Юрія Солошенка, колишнього гендиректора полтавського оборонного підприємства «Знамя», 14 жовтня 2015 року московський суд визнав винним у шпіонажі й засудив до шести років колонії суворого режиму. 14 червня Путін помилував Афанасьєва та Солошенка в обмін на фігурантів справи «2 травня» в Одесі Євгена Мефьодова і Олену Глищинську, котра в СІЗО народила дитину.


Після офіційної церемонії зустрічі Президент поспілкувався із Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком. Вони через проблеми зі здоров’ям будуть обстежені в лікарні, їм нададуть медичну допомогу.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

 

 

Засуджені у РФ громадяни України Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, прес-секретар Президента України Святослав Цеголко на борту літака в аеропорту «Внуково» (Москва, РФ) 14 червня 2016 року.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).