«Медичне забезпечення антитерористичної операції: науково-організаційні та медико-соціальні аспекти» — така була тема Всеукраїнської міжвідомчої науково-практичної конференції, яка протягом двох днів проходила на базі Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» Міністерства оборони України. 


Її організувала Національна академія медичних наук України спільно з НАН України, Міністерством охорони здоров’я України, силовими міністерствами та відомствами. В конференції взяли участь представники адміністрації Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Ради національної безпеки і оборони України, Генеральної прокуратури, інших центральних органів державної влади, співробітники Офісу зв’язку НАТО в Україні та Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, члени волонтерських і громадських організацій, експерти. Вітання учасникам зібрання надіслали Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

 


— З початком бойових дій на сході України постала нагальна проблема медичного забезпечення сил АТО і цивільного населення Донецької та Луганської областей, — сказав кореспондентові «Голосу України» голова оргкомітету академік НАМНУ Андрій Сердюк (на знімку). — Організувати його дали змогу певною мірою заходи, терміново вжиті державою, висока активність волонтерських та громадських організацій. Водночас залишаються проблеми, вирішення яких не завжди перебуває у межах можливостей окремих міністерств і відомств. Гострою, зокрема, є потреба в удосконаленні нормативно-правової бази взаємодії державної і відомчих систем охорони здоров’я, формуванні наукової та інформаційно-аналітичної складової для оцінки ситуації та прийняття обґрунтованих управлінських рішень, застосуванні сучасних організаційних та лікувально-діагностичних технологій на етапах лікувально-евакуаційного забезпечення і бійців, і населення. 


Викликають тривогу небойові втрати особового складу, які сягають 50%. Вимагає поліпшення система медико-психологічної реабілітації демобілізованих учасників АТО, пильної уваги потребує санітарно-гігієнічна та епідеміологічна ситуація на сході України. 


Ці актуальні й життєво важливі для українського суспільства питання якраз і обговорювались на конференції. За її підсумками учасники звернулися до органів державної влади із закликом вжити заходів з тим, щоб медичне забезпечення антитерористичної операції стало системнішим і ефективнішим, а сили АТО і цивільне населення регіону її проведення, переселенці, кількість яких перевищує 2 млн. осіб, отримували вчасну та якісну медичну допомогу. На конференції виступила голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.