Кількість обстрілів порівняно з попередніми днями значно зросла — повідомляють у прес-центрі АТО. За останню добу (станом на 15.06) зафіксовано понад 60 ворожих атак. Бойовики лупили з мінометів поблизу Невельського, Пісків, Авдіївки, Верхньоторецького та Луганського. Шахту «Бутовка» окупант обстрілював з важких мінометів та гармат калібру 152 мм. Побільшало провокацій і на маріупольському напрямку.


«Найгарячіше було неподалік Павлополя, де ворог вів вогонь з мінометів, 122-міліметрових самохідних артустановок. Під прикриттям обстрілів на штурм пішла група з 12 бойовиків. Вояки ЗСУ вступили у важкий бій, в якому, на жаль, зазнали втрат. Він тривав приблизно півтори години, бойовики від позицій були відкинуті. Неспокійно було і в районі Красногорівки. Двічі по наших укріпленнях намагався влучити танк», — повідомив учора ЗМІ речник АТО Сергій Жмурко.


Яка ситуація на передовій, розповів командир одного з підрозділів ЗСУ (місце дислокації — район ДАП): «Останню добу бойовики РФ намагаються засипати мінами наші позиції. В хід ідуть не тільки міномети. Побільшала й кількість обстрілів із САУ. Це дуже небезпечна зброя — має велику руйнівну силу. Бліндажі просто не витримують. Під такий прес потрапили наші позиції на шахті «Бутовка». Відповісти ми не можемо. Адже гатять бойовики з житлових кварталів Донецька. Недалеко від нас ще одна гаряча точка — авдіївська промзона. РФ намагається відрізати Авдіївку від решти наших позицій. Розвідка доповідає: ворог зосередив на цьому напрямку декілька десятків танків. Зараз вони розстрілюють опорні пункти. Потім обов’язково підуть танками на штурм. Основне їх завдання — зайти в саму Авдіївку та окопатися в житлових кварталах. Звідти їх наша артилерія вже не виб’є.

Наші побратими знають про це і готуються. Принаймні, вся протитанкова зброя наготові. Перемир’я триває, друзі. Тримаємося...»


Як повідомили у прес-службі ГУ НП в Донецькій області, в результаті обстрілів терористів постраждали мирні мешканці. «На околиці Красногорівки Донецької області в п’ятиповерховий будинок по вул. Сонячній потрапив снаряд. 55-річна жінка, яка перебувала в одній із квартир, отримала мінно-вибухову травму. Її госпіталізовано. На місці події працює слідчо-оперативна група поліції. Інформація про постраждалих і руйнування уточнюється.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України, — повідомили в прес-службі відомства.


Нині РФ вичікує, коли ж українська влада змінить Конституцію і надасть Донбасу так званий особливий статус із правами конфедерації, вважає політолог Григорій Перепилиця. На його думку, Україна не поспішає, тому Путін провокує військові дії, підштовхуючи нашу владу до цього рішення. «І що більше ми відтягуватимемо вибори, то більш активними будуть бойові дії з боку російських військ і бойовиків. РФ хоче домогтися визнання нами «ДНР» і «ЛНР» і, як наслідок, легітимізувати свою військову присутність на території Донбасу», — зазначив він.