І треба не лише говорити про це, а розпочати процес деокупації

Говорячи про окуповані території, ми часто використовуємо риторику, нав’язану нам країною-окупантом. Маємо говорити про деокупацію Криму, а не про реінтеграцію, адже дезінтеграції не було, переконана заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку). Цими словами вона відкрила парламентські слухання: «Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи та спроби».

А для того щоб ефективніше шукати шляхи деокупації, зауважила О. Сироїд, варто осмислити окупацію як таку. Адже вона триває, і ми всі є її жертвами. Хтось у прямому, а хтось у переносному сенсі слова. «Окупація України та Криму розпочалася 20 лютого 2014 року. Це щонайменше вже третя спроба Росії окупувати Крим. Окупувати, щоб потім анексувати його. Бо він їй потрібен. Адже подальша окупація території України, зокрема Донеччини та Луганщини не призвела до анексії, бо ці території Росія не потребує», — сказала вона.

О. Сироїд зауважила також, що минуло два роки від часу окупації, а на рівні держави й досі немає жодного офіційного звіту, який би свідчив про її наслідки. Такі звіти роблять громадські та міжнародні організації.

Окремо заступник глави парламенту нагадала про звіт місії, делегованої Генеральним секретарем Ради Європи. Проте, за її словами, риторика цього звіту може призвести до поступового визнання анексії. «Якщо представники Генсекретаря Ради Європи без лапок вживають словосполучення: «поспілкувалися з генеральним прокурором Криму», то це означає, що визнання анексії вже зафіксовано у звіті. Про це треба говорити і не боятися. Бо це наша територія, і якщо ми про це мовчатимемо, за нас ніхто цієї правди не скаже», — наголосила вона.

Водночас О. Сироїд зауважила, що ми, на жаль, і досі не маємо системної політики, розуміння, як працювати з людьми, які проживають на окупованій території. На думку О. Сироїд, має бути ухвалений єдиний закон про визнання територій окупованими. «Для Росії «Кримський федеральний округ» та «ДНР» і «ЛНР» — це різні за статусом території. А для України вони однакові — це тимчасово окуповані території. Поєднання цих територій у цьому сумному статусі для України дасть можливість, передусім, не забути про Крим і не дати забути про це світу. Цей закон має не лише закріпити юридичний статус окупації, а й визначити наслідки для окупанта та встановити процес деокупації», — вважає вона.

Докладніше про парламентські слухання читайте у наступному номері газети.