14 червня в Україні відзначали 125-ту річницю від дня народження відомого українського політичного діяча, полковника армії УНР, команданта Української військової організації (УВО) Євгена Конавальця. У столиці в Музеї історії України на честь національного героя відкрито виставку. Вона, як наголошувалося під час відкриття, має показати через життя борця за незалежність України історичний шлях нашої держави. «Цією виставкою ми вирішуємо кілька фундаментальних речей — відкриваємо для України нашу історію. Наше друге завдання — вчитися на помилках, на успіхах цієї історії, вчитися аналізувати все, що було раніше», — зазначив під час відкриття віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.


Як відомо, ніщо не могло зламати дух героя, його зупинила лише фізична смерть внаслідок теракту в Нідерландах у 1938 році, організованого з Москви.

 


Тим часом пошановували борця за незалежність України і в областях. Так, в Івано-Франківську відбулося урочисте спецпогашення конверта, присвяченого 125-й річниці від дня народження Євгена Коновальця. З цієї нагоди керівництвом Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» випущено художній маркований конверт із зображенням великого українця. Загальна кількість конвертів — 400 тисяч примірників. З нагоди вшанування значущої для українського народу постаті пам’ятне погашення конверта здійснили спеціальним штемпелем «Євген Коновалець 1891—1938», який був дійсним тільки один день. Спецпогашення проведено директором Івано-Франківської дирекції «Укрпошти» Володимиром Фалдиною та заступником голови ОДА Ігорем Пасічняком (на знімку зліва направо). За словами посадовця, символічний випуск конверта сприятиме популяризації ідей славетних діячів національної історії, адже чималий їх тираж неодмінно розійдеться по різних куточках світу. Одночасно на Вічевому майдані тривала виставка банерів з архівними світлинами Євгена Коновальця. Презентацію організувало керівництво Музею визвольних змагань Прикарпатського краю. Також у місті відбулися різноманітні заходи на вшанування пам’яті героя, інформує наш власкор Галина БРУХАЛЬ.


У Тернополі на честь першого провідника організації українських націоналістів встановили пам’ятний знак. Він з’явився на початку вулиці його імені. Відкриваючи знак, заступник міського голови Леонід Бицюра наголосив, що мешканці міста мають знати більше про людину, яка майже сто років тому боролася з ворогом, з яким ми воюємо тепер, повідомляє наш тернопільський кореспондент Людмила НАКОНЕЧНА.


Фото Миколи МАЦЮКА.