Останніми роками в країні відбулися президентські, парламентські та місцеві вибори, на яких переселенці не змогли повною мірою скористатися своїм виборчим правом, особливо під час місцевих виборів. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря під час конференції «Політичні права внутрішньо переміщених осіб» у Києві. В обговоренні взяли участь міжнародний експерт із політичних прав ВПО Ханна Робертс, представник посольства Канади в Україні Енн Метсон Гаус, експерти та громадські активісти.

Голова парламентського комітету вважає, що розглядати виборчі права переселенців неможливо окремо від інших прав, які нині утискаються. Зокрема, остання постанова Кабінету Міністрів, якою запроваджуються регулярні перевірки місця проживання ВПО, верифікація у відділеннях Ощадбанку, а будь-які виплати, в тому числі пенсій, прив’язуються до результатів таких перевірок, є порушенням соціальних прав. Коментуючи на прохання кореспондента «Голосу України» стан українського законодавства щодо переселенців загалом, Григорій Немиря послався на рекомендації Комітету міністрів Ради Європи від 5 квітня 2006 року державам-членам щодо внутрішньо переміщених осіб.

Це дуже лаконічний документ, там міститься 13 таких рекомендацій.

З точки зору позитиву національне законодавство може навіть вийти за їх межі і надати ширші можливості. Нині щодо забезпечення політичних, майнових, соціальних прав ВПО в Україні в багатьох випадках тут є серйозні прогалини.

Більше того, останні рішення уряду — зокрема і прийняття постанови №637, — серйозно порушують і майнові права. Бо пенсія у тлумаченні Європейського суду з прав людини — це майно.

Одна з рекомендацій документа прямо стосується прав людини: «Держави-члени повинні вжити практичних заходів, щоб внутрішньо переміщені особи могли повноцінно реалізувати своє виборче право на національних, регіональних або місцевих виборах, а також гарантувати, що не буде жодних перешкод у його практичній реалізації». «Ця рекомендація на сьогодні не втілена», — зазначив очільник комітету.

«Найгірший сценарій розвитку ситуації, і про це треба говорити, — коли ті, хто нині є ВПО, почнуть переміщуватися на територію інших країн. Звертатимуться по політичний притулок не лише до сусідніх країн, а й до інших держав Європи. І що тоді буде з безвізовим режимом?» — запитує глава комітету. «І соціальні права, і політичні — це права людини. ВПО — це не частина проблеми, а частина рішення. З точки зору стратегії, з точки зору розуміння України як незалежної правової держави», — переконаний Григорій Немиря.

Практичним результатом забезпечення політичних прав переселенців мають стати зміни до законодавства, до того ж такі, які не змінюватимуться за кілька місяців до виборів, вважають учасники обговорення. За даними Міністерства соціальної політики, в Україні зареєстровано понад 1,7 мільйона ВПО. На жаль, підкреслили учасники конференції, відсутній системний національний діалог із цієї теми.

З одного боку, правильно говорити про гуманітарну кризу через велику кількість переселенців. Але ж і можливість із точки зору розвитку. Розвитку громад, куди переїхали ці люди. З точки зору нових навичок, переміщення і мобільності людей, які навчені чогось, — вважає очільник парламентського комітету.

Учасники конференції нагадали про рекомендації парламентських слухань щодо внутрішньо переміщених осіб: перебіг виконання рекомендацій планують розглянути на розширеному засіданні комітету 6 липня.