«Життя без кордонів» — таку акцію за підтримки «Голосу України» планує провести чернігівський мандрівник і письменник Олександр Волощук (на знімку). Стартуючи з Перекопського валу, на кордоні Херсонської області та Криму, досвідчений «автостопник» цього разу планує пройти весь маршрут навколо Чорного моря пішки.

 

 

Щоправда, в Олександра Волощука є проблеми з ФСБ Росії — він оголошений нев’їздним, певно, за публікації про Чечню і Дагестан. Як він вирішить долю мандрівки окупованою Абхазією та Краснодарським краєм Росії — таємниць не розкриває. Та спочатку обійде море Румунією, Болгарією, Туреччиною та Грузією. Українсько-румунський кордон планує перетнути орієнтовно 1 серпня, пройшовши перед тим Херсонською та Одеською областями.


За вісім місяців Олександр планує подолати 5 200 кілометрів. Усі свої подорожі (а їх набралося уже на шість виданих книг) він ретельно планує і в поході веде щоденник. Навіть порахована кількість сала, що потрібна йому для мандрівки, хоча його бере тільки на перші три дні...


«У процесі підготовки я шукав інформацію про когось, хто уже обходив Чорне море, але не знайшов нікого. Тільки об’їжджали — на велосипедах, на мотоциклах, але пішки не обходив ніхто», — розповідає Олександр Волощук.


Першу свою мандрівку здійснив школярем — мати насварила і він пішов з дому. Дійшов до Іванівки — села під Черніговом. Його помітив голова колгоспу, розпитав і привіз додому. А вже дорослим своє захоплення перетворив на стиль життя. Мандрував спершу сам від себе, а потім за допомогою чернігівського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка пішов по українських громадах Росії, де завжди отримував... борщ і ночівлю. Він здійснив велетенську патріотичну роботу, адже коли в Сургуті чи Владивостоку зустрічали чернігівського мандрівника-«автостопника», який дарував громадам диски з «Кобзарем» Шевченка та українськими піснями (книжки возити було важко в наплічнику), неможливо було переоцінити хвилю почуттів до рідного краю, яка підносила наших земляків.

Чернігів.


Фото (з попередньої мандрівки Олександра  Волощука) надано автором.