В Іспанії офіційно почалася передвиборна кампанія дострокових виборів до парламенту, запланованих на 26 червня.


Як уже повідомляв «Голос України», дострокові вибори було оголошено, бо обраному торік 20 грудня парламенту не вдалося затвердити нового прем’єр-міністра країни. Проте результати соціологічних опитувань, оприлюднені в перші дні передвиборної кампанії, свідчать, що настрої симпатиків різних політичних сил майже не змінилися.


Згідно з даними попереднього опитування Центру соціологічних досліджень (CІS), «Народна партія» нинішнього прем’єра Маріано Рахоя може отримати найбільше — 29% голосів (або 120 місць). Проте їй знову не вистачить мандатів, щоб самостійно сформувати уряд і утримати владу.


Друге місце соціологи віддали коаліції лівих партій Podemos та «Об’єднаних лівих» (Іzquіerda Unіda), які можуть отримати разом близько 90 мандатів.


Уперше за останні 40 років партія соціалістів (PSOE) опуститься на 3-тє місце (близько 80 мандатів). Але враховуючи, що соціалісти вже намагалися створити більшість спільно з Podemos, їх вага у парламенті може збільшитися. Щоправда, саме через те, що подібні перемовини провалилися, в країні і відбуваються дострокові вибори.


Правоцентристи Cіudadanos, як і в грудні, можуть розраховувати на 40 мандатів. Ця сила не відкидає можливості об’єднання з «Народною партією» Рахоя. Проте, якщо розклад сил не зміниться, голосів обох партій буде замало для формування більшості.


Отож за два тижні до виборів ніхто не може з упевненістю відповісти: чи отримає країна нарешті новий уряд?