У префектурі Фукуока, що на острові Кюсю, поліція заарештувала одразу шістьох ватажків угруповання «Кудокай». Їх підозрюють у замаху на вбивство власника місцевого ресторану, який почепив на своєму закладі вивіску про те, що ресторан не обслуговує бойовиків якудза. Сміливця вдарили ножем, але лікарі його врятували.


Він лише дотримувався рішення префектури, яка 2012 року заборонила вхід до ресторанів і барів членам деяких злочинних угруповань. Насправді ця заборона означає відмову від співробітництва з якудза і сплати їм різних поборів. Відтоді було вже три випадки замахів на життя власників таких закладів.


«Кудокай» — одне з найбільш войовничих угруповань. Воно налічує майже дві тисячі бойовиків, на рахунку яких низка вбивств та замахів на представників середнього та дрібного бізнесу.


У Японії якудза перебуває під пильним і постійним наглядом поліції. Водночас деякі підрозділи отримали у поліції «почесний» статус «особливо небезпечного злочинного угруповання». За чинним законом такі організації не мають права відкривати офіси та відділення, де їм заманеться. А правоохоронці можуть без попередження затримувати бойовиків за найменшого сигналу чи натяку про будь-яку протиправну дію.


Тим часом «тиха війна» між різними кланами якудза триває. Поліція намагається контролювати цей процес, періодично проводячи превентивні затримання та засудження, прагнучи попередити «гаряче протистояння»різних підрозділів бойовиків.


Телеканал NHK повідомляє, що в місті Окаяма, на заході країни, біля власного будинку застрелили Тадаші Такаґі — впливового боса угруповання «Ікеда-ґумі». Воно було пов’язано з іншим угрупованням — «Кобе Ямаґучі-ґумі», яке в серпні минулого року відкололося від центрального синдикату «Ямаґучі-ґумі». І відтоді між ними триває війна за переділ сфер впливу. Заодно страждають і сателіти основних груп.


«Кобе Ямаґучі-ґумі» стала 22-м угрупованням, яке одержало у поліції префектури Хьоґо, де розміщена штаб-квартира бойовиків, офіційний статус «особливо небезпечного збройного». 


Для поліції було важливо завершити реєстрацію до саміту «Великої сімки», адже без неї — у випадку чого — до бойовиків було важче застосувати закони, спрямовані на боротьбу з організованою злочинністю.
Ще в березні поліція оголосила, що війна між угрупованнями якудза поділ сфер впливу охопила всю країну: від серпня минулого року було зафіксовано півсотні інцидентів у половині префектур країни.

Токіо.