Без розв’язання проблеми Донбасу та загалом України європейського спокою не буде. Про це заявив журналістам у Маріуполі народний депутат України Сергій Тарута (на знімку). Він озвучив «дорожню карту», яку, за словами парламентарія, розробляють під час «високорівневих міжнародних переговорів». Згідно з цим планом, на непідконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей потрібно проводити вибори, а вже наступним кроком стане закриття україно-російського кордону.

«Якщо ми хочемо миру — це завдання серйозне. Без компромісів його неможливо вирішити. Путіну Донбас не потрібен. Йому потрібно, щоб була красива картинка для свого російського народу. Важливо швидше закрити кордон і щоб почався мирний процес», — сказав народний депутат.
Мирний план, запропонований Сергієм Тарутою, збігається із пропозиціями народного депутата Надії Савченко, яка висловилася за прямі переговори з лідерами самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». Але предметом таких переговорів, на думку Тарути, можуть бути лише звільнення заручників та деякі інші проблеми.
«Не розумію тих, хто стає в позу і каже: вони — терористи, ми з ними не вестимемо переговорів. А їм кажуть: а інших переговірників немає. Далі дії які? Нічого не робити, щоб так і тривало, і люди були в полоні? Там є хлопці, які по два роки сидять. Родичі надсилають листи: допоможіть їх витягти. Тому, вважаю, потрібно вести переговори», — переконаний парламентарій.
В інших питаннях, додає народний обранець, лідери самопроголошених «республік» не є самостійними фігурами. «Найголовніше — ми повинні закрити кордон. Щойно буде домовленість, вони (лідери проросійських збройних формувань. — Авт.) тікатимуть, як пацюки». Гарантією виконання «дорожньої карти», запевнив депутат, виступають високі учасники переговорів. Їхні прізвища Сергій Тарута не назвав.
Парламентарій закликав швидше розпочати реалізацію плану мирного врегулювання і вважає, що всі наявні механізми є всередині країни: «Територію (на сході. — Авт.) ми не контролюємо. Ерозія триває. Люди гинуть. Що довше ми не контролюємо територію, то більше інститутів, які регулюють життя там. З’являються банкомати, фінансова система, гроші платять. Нас там дедалі менше чекають. А люди, які чекали, що ми їх врятуємо, опинилися в заручниках».
Сергій Тарута додав, що можливості для реінтеграції тимчасово окупованих територій є: «З одного боку, правильна «дорожня карта», яка не обов’язково буде публічна. З другого — тиск Заходу на керівництво країни. Те, що врегулювання конфлікту жорстко прив’язуватимуть до виділення кредитів тощо, дасть змогу керівництву країни ухвалити рішення. Повірте, від нас, від наших дій залежить не менше, ніж від Росії», — зазначив депутат.

Фото надане прес-службою народного депутата.