Збірна Словаччини, здолавши Росію в другому турі групового раунду, реабілітувалася перед своїми вболівальниками за стартову поразку від Уельсу (1:2).

 


Героєм зустрічі став Марек Гамшик (на знімку). Спочатку півоборонець «Наполі» зробив розкішну гольову передачу на Владимира Вайсса, а перед перервою й сам уразив ціль, забивши свій 19-й м’яч за національну команду. Він шокував Акинфеєва й Росію: обіграв опонента і щосили пробив. М’яч, влучивши в стійку, відскочив у ворота. Отже, кращий бомбардир збірної Словаччини оформив пас+гол.


Тренер збірної РФ Леонід Слуцький не зробив жодних замін у стартовому складі порівняно з поєдинком проти англійців. Півгодини матчу зі Словаччиною здавалося, що то виправданий крок, бо росіяни мали невелику перевагу. Але потім, як уже згадувалося, свій хист продемонстрував Гамшик.


Слуцький після перерви, звичайно, вніс корективи. Відразу вийшли Глушаков з Мамаєвим, пізніше — Широков. Це трохи допомогло: московити один гол організували, але на цьому все. Урятувати на останніх секундах другий матч поспіль їм виявилося не до снаги.


Словаччина виграла дуже важливий для себе поєдинок. А Росія опустилася на останнє місце в групі. Отож її вихід до плей-оф тепер під питанням. Якщо вона не обіграє Уельс в останньому турі, тоді пиши пропало.


***


Інтрига у квартеті A перед другим туром була неабияка. Вона у всій красі давала широкі можливості для любителів прогнозів та експертів. У кожної команди була нагода вийти з групи. Скажімо, Румунія могла набрати перші свої три очки, але не втримала перемоги.


Її суперниця Швейцарія мала всі шанси оформити достроковий вихід до плей-оф. Однак здолати конкурента їй не вдалося. Нічийний результат реально показує сили обох колективів. Румунам, як з’ясувалося, забракло сил і терпіння, щоб вистояти, втримати рахунок, при цьому не помиляючись. Натомість швейцарці марнували велику кількість моментів. Утім, опонент у цьому теж не відставав.


Голи румуна Богдана Станку з пенальті та колишнього гравця київського «Динамо» Адміра Мехмеді з гри, безперечно, прикрасили зустріч. Але забитих м’ячів могло бути більше. Та в справу втручалися невезіння і «талант» втрачати чудові нагоди.


***


З інтересом очікувалося протистояння Албанії та Франції. Скромні балканці дали зоряним господарям чемпіонату справжній бій. Але зовсім трохи не дотерпіли й двічі пропустили на останніх хвилинах.


У першій половині зустрічі команда Дідьє Дешама, який залишив у запасі й Поля Погба і Антуана Грізманна, як кажуть, клеїла дурня. Тому в другому таймі французам довелося включати повні оберти.


Щоправда, аж до 90-ї хвилини Франція жодного разу не влучила в створ воріт. Було лише попадання в стійку. Якби не гол Грізманна, якого на останній хвилині основного часу не впильнували албанські оборонці, на збірну Франції та її наставника зійшла б лавина критики.


Отже, 2:0 — і Франція стала першим учасником плей-офф. В останньому турі вона побореться з Швейцарією за перше місце в групі.

 

Фото uefa.com.