Відкритий Кубок Європи, що завершився днями в Мадриді, поставив крапку у рейтингових змаганнях найсильніших дзюдоїстів світу перед Олімпійськими іграми в Ріо-де-Жанейро. Саме за підсумками світового топ-листа міжнародна федерація сформувала списки власників ліцензій серед чоловіків і жінок. Від України на головному старті чотириріччя виступлять сім спортсменів. Сьогодні наша розповідь — про одного з лідерів нашої збірної Георгія Зантараю. Спортсмен зміцнив своє становище в топ-листі, виборовши «золото» в Іспанії. На шляху до перемоги він здолав бельгійця і трьох французів.

 

Георгій повернувся додому лише на декілька днів. Після невеликого перепочинку спортсмен вирушив до Грузії на черговий тренувальний збір. Про свій успіх у Мадриді, а також про найближчі плани Георгій розповів «Голосу України».


— Розкажи коротко про себе.


— Народився у Грузії. На початку 1990-х, у 5-річному віці, переїхав до України. Нині мешкаю у Києві. Закінчив Ужгородський університет економіки, інформатики і права. Нині навчаюся на факультеті фізичної культури Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. У 9 років почав займатися спортом. Одружений, виховую сина Давида.


— Чи задоволений виступом на Кубку Європи?


— У першій зустрічі попереднього раунду вдалося перемогти бельгійця Томаса Ліссенса, а в другій був сильнішим за француза Кевіна Нанора. У півфінальній сутичці здобув перемогу ще над одним французом Аземою Кевіном. А вже у фіналі переміг француза Матіаса Боучера. Результатом задоволений. Однак є над чим працювати. Свою готовність оцінюю на 50—60 процентів.


— Як налаштовувався на змагання? Чи був мандраж?


— Зараз з цим набагато простіше, його майже немає. Хоча я думаю, що це погано, він має бути завжди. Років 6—7 тому я дуже переживав, навіть не знаю, як виходив на килим. Особливих методів, щоб заспокоїтися, у мене немає, просто сам собі говорив, що я найсильніший. На Олімпіаді, думаю, цей мандраж до мене повернеться, навіть сподіваюся, що він буде, це природно для спортсмена.


— Як відбувається твоя підготовка до літніх Ігор?


— У Лондоні був заключний старт перед вирішальним етапом підготовки до Олімпіади. Попереду — три тренувальні збори — в Грузії, Іспанії та Польщі. Нині прилетіли в Бакуріані. До 27 червня триватиме загальнофізична підготовка. Щодня бігатиму кроси, працюватиму зі штангою. У липні вирушимо на восьмиденний міжнародний європейський збір, який традиційно відбувається під Барселоною — в Кастельдефельс, а потім — у Гданськ.

Там планую провести понад 60 спарингів.


— Коли вирушаєш до Бразилії?


— До Ріо-де-Жанейро летимо за 12 днів до старту.


— Які очікування від Олімпіади?


— Моя мрія — виграти Олімпійські ігри. Цього і чекаю.

 

Досьє «Голосу України»

 

Георгій Зантарая — український дзюдоїст грузинського походження. Вага 66 кг, зріст — 170 см. Заслужений майстер спорту. Тренер — Віталій Дуброва. Виступає за спортивне товариство «Динамо» (Київ). Єдиний український спортсмен, який виграв титул чемпіона світу з дзюдо (за всю історію незалежної України і союзної республіки СРСР). Національний олімпійський комітет України двічі (у серпні 2009-го і травні 2011 року) визнавав Георгія найкращим спортсменом країни.

 

Досягнення


Георгій Зантарая 2009 року став чемпіоном світу і срібним призером чемпіонату Європи, а 2011-го — чемпіоном Європи. На чемпіонатах світу 2010—2011 років здобув бронзову та срібну нагороди. Був одним з фаворитів Олімпіади-2012, але поступився в першому колі італійцеві Еліо Верде. На чемпіонаті світу 2013 року в Бразилії виборов бронзову медаль у ваговій категорії до 66 кг. Через рік у впертій боротьбі здобув ще одну «бронзу» на чемпіонаті світу в Челябінську.

 

 


На знімках: на Олімпіаді в Лондоні 2012 року.


Фото НОК України.