Міністри оборони країн-членів НАТО схвалили пакет допомоги Україні. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг після закінчення засідання Комісії Україна-НАТО, яке відбулося цього тижня у Брюсселі за участі міністра оборони нашої держави Степана Полторака.

За інформацією прес-служби Альянсу, пакет допомоги об’єднує різні напрями підтримки — консультації, сприяння, використання фондів, зокрема, з тилового забезпечення, щодо командування і управління та з медичної реабілітації. «Наша мета — створити більш ефективні і дієві структури оборони та безпеки. Для цього будуть спрямовані радники, ми вже це робимо. Ми також хочемо зміцнити цивільний контроль над сектором безпеки», — пояснив генсек НАТО.

Єнс Столтенберг висловив задоволення від тих реформ, які вже розпочало Міністерство оборони України, та наголосив на важливості й необхідності їх продовження. Він запевнив, що країни-члени НАТО надаватимуть нашій державі всебічну підтримку, аби реформи українського війська були успішними й надалі. Адже, за словами генсека Альянсу, від цього залежить не лише безпекова ситуація в Україні, а й у Європі загалом.

У свою чергу, Степан Полторак у рамках засідання комісії УкраїнаНАТО представив новий Стратегічний оборонний бюлетень — дорожню карту нашої оборонної реформи, яка розроблялася разом із фахівцями НАТО.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони України, за цим планом передбачено до 2018 року реформувати Міністерство оборони, до 20200-го — Генеральний штаб і Збройні Сили в цілому. А до кінця 2020 року — завершити реформи та досягти максимальної сумісності зі збройними силами Альянсу.

Отож, за словами С. Полторака, важливим фактором для практичної підтримки реформ є Комплексний пакет допомоги, який дозволить вдосконалити системи управління, зв’язку та автоматизації, логістики та стандартизації, військово-технічного співробітництва, медичної реабілітації військовослужбовців, протимінної безпеки та протидії гібридним загрозам.

Зазначимо, що пакет допомоги Україні буде офіційно затверджено на вищому рівні на саміті НАТО у Варшаві 8-9 липня.

 

 

Міністр оборони України Степан Полторак (ліворуч) та генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Фото із сайту Міністерства оборони України.