Минулої середи очільник Токійського столичної префектури Йоічі Масудзое оголосив про свою відставку. За домовленістю з депутатами законодавчої асамблеї столичного округу він залишить свій кабінет наступного вівторка.

 

Губернатора підвела любов до гарного життя не за свої кошти. Спочатку в об’єктиви ЗМІ потрапили його поїздки на дачу на державній машині, потім — подорожі за кордон всією сім’єю за гроші виборчих фондів. І навіть купівля з цієї самої каси спеціального дорогого шовкового одягу для заняття каліграфією та книг коміксів-манги для його дітей. Тільки поїздки за кордон обійшлися державі в суму, еквівалентну 2 млн. доларів. До того ж адреса наукового інституту, який очолює його дружина, «у дивний спосіб» збіглася з адресою будинку губернатора. А цей інститут віддавав в оренду приміщення політичним фондам, які її й оплачували.


Спочатку Масудзое заявив, що не збирається у відставку. Найняті ним юристи зазначили, що витрати були «недоречні», але в межах закону. Однак токійці так не вважали: в останні тижні до мерії надійшло понад 30 тисяч негативних відгуків стосовно очільника столичної влади із закликом піти у відставку. Людей особливо образило те, що колишній міністр охорони здоров’я, праці та соцзабезпечення, який виграв вибори два роки тому на обіцянках скоротити витрати на Олімпіаду-2020, дозволяв собі такі розкоші за державний кошт.


Правляча в країні Ліберально-демократична партія, яка висувала й підтримувала Масудзое, опинилася в надто незручному для себе становищі: у липні відбуватимуться вибори до верхньої палати парламенту, і звинувачення у корупції представника ЛДП не додавало авторитету партії. До того ж, якщо проводити вибори губернатора зараз, наступні будуть саме в рік Олімпіади-2020, яка відбуватиметься у Токіо. Сам губернатор теж каявся і просився допрацювати хоча б до вересня, мотивуючи тим, що він як глава міста наступної Олімпіади повинен бути в Бразилії і перейняти естафету Ігор. При цьому обіцяв повернути всю губернаторську зарплату і всі «недоречно» витрачені кошти. Однак було пізно. Один із представників ЛДП, які передавали Масудзое «волю партії», метафорично заявив, що «краще здійснити з гідністю сепуку, ніж чекати, доки відрубають голову».


Вотум недовіри губернаторові на засіданні токійської асамблеї збиралися оголосити якраз у середу. Масудзое випередив це рішення на кілька годин, подавши заяву про відставку.


Тепер представники політичних партій обговорюють кандидатури на посаду очільника Токіо. Вибори нового губернатора, як очікується, відбудуться 31 липня або 7 серпня. А отже, новий мер таки має шанс прийняти олімпійський прапор від імені Токіо 21 серпня на церемонії закриття Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Токіо.