Мінські угоди навіть попри недосконалість нині є тим дороговказом, який дає змогу врегулювати конфлікт на Донбасі в політико-дипломатичний спосіб. Про це під час засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

 

«Ключовий підсумок Мінських переговорів за останній рік — це зупинення конфлікту в його гострій фазі. Коли підписувалися угоди, щодня на сході гинули декілька десятків наших солдатів, у лікарні привозили по 150 важкопоранених. Сьогодні мова йде про кілька людей. Тому треба докласти всіх зусиль для того, щоб перемовини в Мінську тривали», — зазначила вона.


Проте, за її словами, в останній місяць значно погіршилася ситуація на Донбасі. На жаль, маємо ескалацію конфлікту і, по суті, бойовики ведуть справжні бойові дії проти України.


«За даними керівника безпекової підгрупи Євгена Марчука, з червня окупаційні війська випустили по наших населених пунктах і військових 3 тисячі 400 снарядів. Де цей воєнторг, в якому купуються боєприпаси? Очевидно, мова йде про відкритий україно-російський кордон. Тому ключовим пунктом Мінських угод має бути закриття кордону. Тільки українська сторона, в тому числі в нормандському форматі, піднімає це питання як пріоритетне. Усі решта кажуть про вибори на Донбасі, а після того дбатимемо про контроль», — розповіла Ірина Геращенко.


Як повідомила Перший заступник глави парламенту, на сьогодні вдалося визволити понад 80 бранців. Зокрема, з тюрем РФ повернулися до України Надія Савченко, Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв. Основну роботу зі звільнення заручників координує Президент України. Він порушує це питання на найвищому рівні, в нормандському форматі.


На жаль, за її словами, нині заблоковано процес звільнення заручників з боку бойовиків. За інформацією СБУ, на окупованих територіях перебувають щонайменше 112 наших громадян. «Ми майже рік боремося за людину, в якої ампутовано дві кінцівки, вибито очі, а її утримують у СІЗО на окупованій території Луганської області. Ми не можемо витягти цю особу з полону, тому що ключі від усіх тюрем знаходяться в Кремлі», — зазначила Ірина Геращенко.


Вона також повідомила, що на окупованих територіях Донецької області у полоні перебуває представник ООН, якого захопили ще в квітні. «Днями, під час перемовин про звільнення заручників, бойовики заявили, що ця людина до 2013 року працювала в інших структурах, а тому його затримали за військові злочини, вчинені до 2013 року. Де публічна позиція ООН?», — запитує Перший заступник Голови Верховної Ради.


На думку Ірини Геращенко, ключовими мають бути безпековий і гуманітарний блоки. Виконання відповідних умов створює підвалини для політичного врегулювання. «Україна найбільше зацікавлена в політико-дипломатичному способі врегулювання конфлікту. Пошук компромісу має починатися з гуманітарного блоку, і тут ми готові до порозуміння», — наголосила вона.


Крім того, парламентарій підкреслила, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки в період сталого миру, за українським законодавством і участі вітчизняних політиків. У цьому контексті надзвичайно важливою є поліцейська місія, яка має працювати до, під час і після волевиявлення.


Ірина Геращенко наголосила: санкції повинні триматися доти, доки не буде виконано всі пункти Мінських угод. А дискусія в парламенті кожної країни Євросоюзу стосовно можливості їх послаблення до виконання домовленостей насправді послаблює ЄС і розв’язує руки агресорові.

 

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Президент ПА ОБСЄ Ілкка Канерва.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.