Прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич скасував свої візити до Брюсселя (21 червня) і Вашингтона (23 червня) після того, як у вихідні провів низку телефонних розмов з високопосадовцями Євросоюзу. «У ході чемних, але вкрай стриманих розмов західні партнери сповістили Вучича, що він не зможе приїхати до Брюсселя, поки не буде сформовано новий уряд Сербії, хоч би хто його сформував», — повідомила сербська газета «Політика».

 

Політичні оглядачі вважають, що причини скасування візитів глибші. Александр Вучич мав домовитися у Брюсселі про початок офіційних переговорів про членство в ЄС і заручитися у США підтримкою представників владних структур. 


Але ще раніше він побував у Москві, де провів незаплановану зустріч із Путіним і пообіцяв включити до складу нового уряду проросійських міністрів. Очевидно, кремлівський диктатор також налякав Вучича, як і колись Януковича, тим, що зближенням з НАТО і ЄС він втратить підтримку Москви й зруйнує «нерушиму російсько-сербську дружбу». 


І Вучич докладає багато зусиль, щоб усидіти на двох стільцях: народу він обіцяв вступ до Євросоюзу, а Путіну — закуповувати російську зброю і проводити із РФ спільні військові навчання. Хоча сербські військовослужбовці проводять маневри й з натовськими підрозділами. Директор белградського Центру євроатлантичних досліджень Єлена Міліч назвала цей розрив на два фронти — російський і натовський — цілковитою «шизофренією». «Сьогодні війська країн-членів альянсу мобілізовані в Східній Європі у відповідь на агресивну поведінку Москви в Україні й погрози державам Балтії. Те, що Сербія в цій напруженій атмосфері намагається всидіти на двох стільцях, показує: країна в жодній мірі не є суверенною і вона чітко не сформулювала власні інтереси», — наголосила Єлена Міліч в інтерв’ю німецькому виданню DW.


Крім того, метою поїздки Вучича до Москви було створення зони вільної торгівлі між державами-членами ЄАЕС і Сербією. Один із міністрів уряду в Белграді підтвердив це й висловив надію, що в такий спосіб країна одержить новий ринок збуту, насамперед для експорту вироблених у Сербії автомобілів Fіat, курячого м’яса, сиру та інших продуктів, що їх позбулися росіяни через санкції та імпортозаміщення.


Тим часом сербське видання Belgrade’s Іnformer, тісно пов’язане з Александром Вучичем, поширило заяву, що посли США і ЄС активно працюють над «радикалізацією» вуличних протестів і хочуть «занурити країну в хаос». Сербський політолог Боско Якшич зазначив: «Вважаю, що такі заяви можуть означати початок прямої конфронтації Белграда з Євросоюзом і Заходом загалом».


Однак свого останнього слова ще не сказав сербський народ, якому перед парламентськими виборами Вучич обіцяв поліпшення рівня життя після вступу до ЄС. Але тут у процес знову втрутився Путін...


Багатьом оглядачам ця ситуація нагадує початок гібридної війни Росії проти України, коли Янукович на настійну вимогу хазяїна Кремля відмовився підписувати договір про асоціацію з Європейським Союзом.


У Сербії зараз гадають: чи не піде Вучич шляхом Януковича й чи не зрадить свій народ на догоду Москві? Тішить, що дві країни не мають спільного кордону, і «російським відпускникам» та «ввічливим «зеленим чоловічкам» важко буде дістатися Сербії і створити там кілька незалежних республік. Але ніхто не виключає сценарію, за яким після чергових сербсько-російських навчань озброєні танками та «буками» війська просто забудуть повернутися до казарм під Ростовим і Воронежем. Тому Європа й попереджає Вучича, що подвійна гра і загравання з Путіним небезпечні для Сербії та її народу.