У рамках реформи парламенту Верховна Рада та Кабінет Міністрів готуватимуть «Білі книги», депутати та працівники апарату вивчатимуть англійську, а для розробки Держбюджету буде запроваджено інститут доповідача.

Реформа українського парламенту із урахуванням рекомендацій місії Європарламенту має поглибити співпрацю з урядом та поліпшити законодавчий процес. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час стратегічної дискусії щодо реформи Верховної Ради «Міжінституційна співпраця між законодавчою і виконавчою владою»: європейські уроки та модель для України». (Текст звернення додається.)

Доброго дня, шановні друзі!

Вітаю усіх наших європейських колег, які допомагають нам і нашій Верховній Раді України — реформуватися і ставати ефективнішою!

Дякуємо місії Європейського парламенту, очолюваній Президентом Коксом, за поради, за рекомендації що, безумовно, змінюють український парламентаризм.

Ми прагнемо досягти нової якості взаємодії між урядом і парламентом. Тому експертами підготовлено проект Меморандуму про співпрацю, обговорення якого, серед іншого, і є метою сьогоднішньої дискусії.

Верховній Раді Україні і уряду треба спільно підвищувати якість законопроектів, слідкувати за дотриманням бюджетного календаря, приділяти увагу законопроектам, спрямованим на виконання положень угоди про Асоціацію.

Згідно з Конституцією, Верховна Рада також виконує і контрольну функцію. Тому ефективний і адекватний контроль парламентом діяльності уряду є основою спільного успіху на користь державі.

З вересня 2015 року по березень 2016 року на виконання Меморандуму про співпрацю між Верховною Радою України та Європейським Парламентом у Верховній Раді України працювала «Місія з оцінки потреб», під головуванням Пета Кокса, яка оцінювала обсяг програм парламентської підтримки і підвищення інституційної спроможності.

У рамках виконання зазначених Рекомендацій, за участю народних депутатів України та експертів, розроблено та зареєстровано законопроект (№ 4696) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо реалізації окремих положень пунктів 3, 4, 5, 8, 11, а також пункту 10 Рекомендацій, який внесений за підписом голів окремих фракцій та керівництва парламенту.

Під час дискусії було презентовано проект Меморандуму про співпрацю між урядом та парламентом. Глава парламенту зауважив, що у ньому важливим є те, що перед внесенням будь-якого законопроекту до парламенту уряд має пояснити його цілі. А для забезпечення зростання якості підготовки закону про держбюджет пропонується запровадити інститут доповідача із числа народних депутатів, членів бюджетного комітету ВР. Проект змін до Регламенту Верховної Ради охопить питання депутатської етики, гендерної рівності в українському парламенті. Обговорення цих змін ще триватиме за участю представників фракцій та експертного середовища. А з метою підвищення рівня володіння англійською мовою підписано розпорядження про безкоштовні курси з вивчення англійської мовою для народних депутатів та працівників парламентського апарату.

«Ми налаштовані дуже рішуче, — сказав Андрій Парубій. — Ми на шляху реформ сповнені ентузіазму».

Глава місії Європарламенту в комітеті парламентської співпраці між Україною та ЄС, провідний член програми ЄС з парламентської підтримки й нарощування інституційної спроможності українського парламенту Андрей Пленкович висловив переконання, що підвищення інституційної спроможності парламенту сприятиме впровадженню реформ в Україні.

«Верховна Рада насправді є місцем, де вирішуються питання, що стосуються всього народу України», — сказав він. При цьому відзначивши, що нинішня співпраця між урядом і парламентом є досить стійка і передбачувана.

У свою чергу, колишній Президент Європарламенту, керівник місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Верховної Ради Пет Кокс (котрий уже 45 разів приїжджає до Києва) наголосив: «Об’єднані зусилля уряду та парламенту у впровадженні реформ сприятимуть розвитку суспільства». П. Кокс запевнив, що Європарламент готовий і надалі допомагати Україні на шляху реформ.

Керівник апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський назвав роботу Місії Європарламенту дуже важливою, наголосивши, що це передусім потрібно для нас — народних депутатів, парламентського апарату, всієї держави. «Важливо, щоб напрацювання не залишилися просто на папері й були втілені на постійній професійній основі», — підкреслив В. Слишинський.

 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч), Голова делегації Європейського Парламенту в парламентському комітеті асоціації Україна—ЄС Андрей Пленкович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.