У Полтаві презентували дві книги чергового тому обласної енциклопедії "Полтавіка", присвячені образотворчому і декоративному мистецтву. Автором ідеї та керівником цього масштабного проекту став директор Центру дослідження історії Полтавщини Олександр БІЛОУСЬКО. Фінансується він із обласного бюджету за програмою випуску соціально значущих видань.

 

На знімку:

 

презентацію "мистецького тому" "Полтавіки"
відкривало тріо бандуристок "Вишиванка"
обласної філармонії

 

Окрім згаданого, вже вийшов том "Релігія і церква", ще два ("Мова і література" й "Архітектура") підготовлені до друку. Представляючи вагому в усіх значеннях слова "мистецьку" складову енциклопедії, фундатор останньої, знаний дослідник і педагог Олександр Білоусько нагадав про її, так би мовити, кількісні параметри. Вони вражають. Адже йдеться про дві книги великого формату загальним обсягом 1624 сторінки, де розміщено 719 тематичних і 4316 біографічних статей, 10556 ілюстрацій, у тому числі 5230 кольорових репродукцій.

 

Усе те готували до друку понад півсотні авторів, серед яких були мистецтвознавці, архівісти, історики, археологи, географи та краєзнавці. Вони зібрали "під одним дахом" відомості про митців, пов'язаних із полтавським краєм, та їхні знакові твори, а також про головні етапи мистецького процесу в регіоні від найдавніших часів до сьогодення. І, звісно, послуговуючись сучасною методологією досліджень, аналізували взаємні впливи та "вписували" ті чи інші явища й особистості в контекст європейської та світової культури.

 

При цьому з'ясувалося, що ні Полтавщина, ні Україна загалом ніколи не були такими собі "провінційними доважками" до "стовпів" цивілізації. Інша річ, що протягом століть бездержавності наші справді визначні здобутки у царині культури та мистецтва, не кажучи вже про персоналії, нерідко просто "губилися", розчинялись у надто тісних обіймах імперій або навіть свідомо замовчувалися чи фальсифікувалися. Сьогодні їх доводиться очищати від того намулу й повертати додому, збираючи багато перлин по всьому світу... Такі енциклопедичні видання в цьому воістину незамінні помічники.

 

На його унікальності, виступаючи на презентації, наголосив почесний гість зі столиці, академік НАНУ, доктор мистецтвознавства Олександр Федорук. За словами останнього, таким виданням не може похвалитися жодна інша область нашої держави. До не менш значущих аспектів цієї ґрунтовної праці привертали увагу науковці, художники, представники обласної влади та громадськості. Водночас автори тому та герої їхніх публікацій зазначали, що роботу над новими дослідженнями та гідними загальної уваги мистецькими творами вони неодмінно продовжуватимуть.

 

Згадані книги передадуть переважно до бібліотек краю. Водночас із їхніми електронними варіантами кожен охочий може ознайомитися на сайті "Полтавіки".

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України