Матері, дружини, сестри, наречені тернопільських контрактників зібралися минулого четверга на акцію протесту під стінами місцевого "Білого дому". Жінки з різних районів області організувалися через соціальні мережі. Вони просили місцеву владу посприяти у поверненні додому солдатів-контрактників, термін дії контракту яких давно закінчився. Не вимагали негайної демобілізації, оскільки розуміють, що в час ведення бойових дій це неможливо, але хотіли б хоч якоїсь ясності у питанні, скільки ще служити їхнім рідним.

 

На знімку:

 

учасники акції відстоюють права рідних

 

Син Жанни СЕРГЄЄВОЇ підписав контракт на три роки ще у 2011-му, до початку воєнних дій на сході. Без його відома Міноборони продовжило контракт на невизначений період. Чоловік служив у найгарячіших точках. Коли повернеться додому -- невідомо. Усі намагання жінки обстояти права сина не увінчалися успіхом. "Виходить, він має лише обов'язки і ніяких прав", -- констатує вона. Чоловіка педагога Оксани ПОЛІЩУК того дня саме відправляли на схід. Жінка переживає, адже в армії він захворів на гепатит С. Трохи підлікувався у Львівському шпиталі, однак відомо, наскільки це підступна хвороба. Лікарі дали всі документи, проте їх до уваги не беруть. Термін контакту також давно закінчився.

 

І таких історій можна було почути багато. Ні адвокати, ні суди не хочуть братися за такі справи, а скільки триватиме так званий особливий період, на який посилаються в Міноборони, невідомо. Жінки написали лист-звернення до Президента. Перший заступник голови облдержадміністрації Іван КРИСАК, який вийшов до учасників акції, пообіцяв надіслати його до Києва. На наступному тижні заплановано провести зустріч народних депутатів від Тернопільщини з родичами контрактників, щоб на законодавчому рівні спробувати врегулювати це питання.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України