Збірна України вже після другого туру вибуває з боротьби на турнірі у Франції.
Нарешті припиняться потоки балаканини про те, які ми сильні командою, як гідно зіграли з Німеччиною. А насправді ми поки що найгірша команда на турнірі, бо не набрали жодного очка, не забили бодай м’яча. Але найприкріше те, що в зустрічі з Північною Ірландією проявилася наша волаюча безпорадність.
Так звані зірки, на яких ми майже молилися і покладали найбільші надії, не виправдали їх. У грі з північними ірландцями Коноплянка і Ярмоленко мали блідий вигляд, були безініціативними, а швидше більше шкодили, ніж творили.
Не краще від них діяли флангові оборонці, бо істотно не допомагали атакуючій групі, яка перебувала фактично на голодному пайку. Постійна втрата м’яча, якісь безглузді навіси й неточні передачі викликали відчуття суцільного розпачу.
Нам в останні дні жваво розповідали, як прискіпливо розбирали манеру гри збірної Північної Ірландії. Особливий акцент начебто робився на виконанні суперником стандартів. Але перший гол залетів у наші ворота саме після, хай йому грець, стандартного положення, коли після розіграшу штрафного Макаулі ефектно вразив ціль головою.
Звичайно, за логікою тренерський штаб мав оцінити ситуацію й провести заміни не по позиціях: Сидорчука на Гармаша, Коваленка на Зінченка, Селезньова на Зозулю. А, скажімо, ризикнути зіграти у два нападники. Адже треба було комусь забивати.
Значною мірою суперник побив нас завдяки неймовірній зарядженості на боротьбу. Він змагався за честь своєї маленької навіть не країни, а території. Ми ж убили собі в голову, що зможемо обіграти «біло-зелену армію» завдяки уявній перевазі в майстерності. А по суті в нас не було команди.
Виходить, що ми програли і в тактиці, і в налаштованості на гостре протистояння. Це підтвердив поки що тренер збірної Михайло Фоменко, сказавши після матчу: «На полі не було колективу». Тому вже зараз зрозуміло, що потрібно будувати нову збірну. Її має очолити авторитетний і здібний фахівець-патріот зі здоровими амбіціями та новими ідеями. І більше треба довіри молодим талантам.

***

У матчі проти Німеччини збірна Польщі здобула бал у дуелі з чемпіонами світу й тим самим позбавила українців навіть теоретичних шансів на третє місце, а з цим — і надій на вихід до плей-оф Євро.
Поєдинок лідерів групи С, як і очікувалося, вийшов досить завзятим. Для Німеччини й Польщі це була вже третя очна зустріч протягом останніх двох років, і вони підійшли до неї з певною обережністю, що підтвердив перший тайм. Він вийшов без яскравих подій. Суперники так і не створили жодного по-справжньому гольового моменту.
Але все змінилося відразу після перерви. Команди мали по одній чудовій можливості вийти вперед. Якщо в першому таймі поляки більше концентрувалися на руйнуванні, то в другому почали організовувати досить гострі випади. Збірна Німеччини в боргу не залишилася, але вболівальники забитих м’ячів так і не побачили.
Зустріч завершилася, в принципі, закономірною нульовою нічиєю. Після цього результату Польща опинилася як ніколи близько до першого у своїй історії виходу з групи на чемпіонаті Європи, а Німеччина зберегла перше місце за додатковими показниками. Втім, доля лідерства у квартеті С вирішиться тільки в заключному турі, котрий відбудеться 21 червня.

 

 

Гарета Макаулі (ліворуч) із забитим голом Україні вітає Конор Вашингтон.

 

 

З м’ячем «тевтонський меч» Маріо Гьотце. Однак ні він, ні його польські супротивники м’ячів не забивали.

Фото uefa.com.