Матері, дружини, сестри, наречені тернопільських контрактників зібралися минулого четверга на акцію протесту під стінами місцевого «Білого дому». Жінки з різних районів області організувалися через соціальні мережі. Вони просили місцеву владу посприяти у поверненні додому солдатів-контрактників, термін дії контракту яких давно закінчився. Не вимагали негайної демобілізації, оскільки розуміють, що в час ведення бойових дій це неможливо, але хотіли б хоч якоїсь ясності у питанні, скільки ще служити їхнім рідним.

Син Жанни Сергєєвої підписав контракт на три роки ще в 2011-му. Без його відома Міноборони продовжило контракт на невизначений період. Чоловік служив у найгарячіших точках. Коли повернеться додому — невідомо. Всі намагання жінки обстояти права сина не увінчалися успіхом. «Виходить, він має лише обов’язки і ніяких прав», — констатує вона.
Чоловіка педагога Оксани Поліщук того дня якраз відправляли на схід. Жінка переживає, адже в армії він захворів на гепатит С. Трохи підлікувався у Львівському шпиталі, лікарі дали всі документи, проте їх до уваги не беруть. Термін контакту також давно закінчився.
Ні адвокати, ні суди не хочуть братися за подібні справи, а скільки триватиме так званий особливий період, на який посилаються в Міноборони, невідомо. Жінки написали лист-звернення до Президента. Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Крисак, який вийшов до учасників акції, пообіцяв надіслати його до Києва. Наступного тижня заплановано провести зустріч народних депутатів від Тернопільщини з родичами контрактників, щоб на законодавчому рівні спробувати врегулювати це питання.

Тернопільська область. 

 

 

Учасники акції обстоюють права рідних.

Фото автора.