Кожне шосте профтехучилище планують ліквідувати цьогоріч на Херсонщині. Через відсутність попиту на робітників певних спеціальностей та коштів у місцевих бюджетах закриють ПТУ у Бериславському, Генічеському, Каховському районах, ще одне — в обласному центрі. Однак навіть за таких умов дефіцит фінансування профтехосвіти в регіоні перевищує тридцять мільйонів гривень. Тому «оптимізація» торкнеться і деяких спеціальностей, які, за висловом начальника обласного управління освіти і науки Євгена Криницького, «віджили своє».

Немає визначеності і з тим, чи повинні органи місцевого самоврядування повністю взяти на себе витрати з утримання тих профтехучилищ, які збираються зберегти. Скажімо, у Новій Каховці дефіцит коштів для ПТУ становить 13 мільйонів 640 гривень до кінця цього року. Водночас лише кожен п’ятий учень є мешканцем міста, а решта — приїжджі з сусідніх районів. Відмовляти їм у прийомі на навчання не можна, бо для вихідців з бідних родин та сиріт це — чи не єдиний шанс здобути спеціальність і можливість чесно заробляти на хліб. Крім того, на базі ПТУ за направленнями районних центрів зайнятості проходять перекваліфікацію безробітні — загалом 239 осіб.
Тому частина депутатів обласної ради підтримала ідею солідарного фінансування профтехосвіти для підготовки кваліфікованих робітників за спеціальностями, які є для регіону пріоритетними. Це фахівці для верфей, сільського господарства та переробних підприємств, а також для обслуговування оздоровниць і туристичної галузі — кухарі, гіди, адміністратори. Утім, яку суму виділять з обласного бюджету за цією статтею витрат, ще не визначилися.
Ще один варіант виживання для ПТУ — укладати прямі угоди на підготовку молоді за певними спеціальностями на замовлення місцевих підприємств. Та поки вони не виборсалися з кризи, на великі доходи від таких угод сподіватися годі.
Випускникам профтехучилища у центрах видають і власні сертифікати, що додає їм шансів на працевлаштування у престижні будівельні компанії та дилерські структури.

Херсон.

Факт

У ПТУ Херсонщини навчається 650 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 58 інвалідів, 590 вихідців з багатодітних родин. Держзамовлення на підготовку робітничих кадрів торік становило 4789 осіб.