У Болгарії до біженців ставляться неоднозначно. Влада готова виконувати рішення ЄС про квотний їх розподіл, але водночас усіма силами прагне не допустити нелегалів у країну. Із цією метою було споруджено загородження з колючого дроту на всій протяжності кордону з Туреччиною, а на болгарсько-грецькому кордоні посилено прикордонні наряди, на допомогу яким виділено й армійські підрозділи.

 

А коли навесні, після закриття балканського коридору через Македонію, Хорватію і Сербію, біженці намагалися прокласти новий маршрут через Болгарію та Румунію, на стежку війни з ними вийшли болгарські добровольці. Після перших затримань ними груп нелегалів, яких заводили в країну досвідчені провідники, болгарська преса всіляко розписувала геройство самозваних помічників прикордонників.


Щоправда, швидко з’ясувалося, що це був звичайнісінький грабіж непрошених гостей. «Добровольці» вистежували невеликі групи біженців і нібито затримували їх. А під загрозою мисливських рушниць і травматичних пістолетів забирали гроші, мобільні телефони, коштовності, а потім здавали владі. Але коли біженці почали скаржитися на ці грабежі, «добровольці» просто змушували їх повертатися на територію Туреччини чи Греції. Невдовзі діяльність «добровольчих груп» прикрили, але серед нелегалів уже поширилися чутки, що в Болгарію ліпше не потрапляти. Мало того, що їх грабували «мисливці за скальпами», били поліцейські під час затримання, ще й умови проживання у центрах для тимчасового утримання були жахливі.


Цього тижня група з 38 нелегалів, які, вочевидь, не знали про це, спробувала пізно ввечері перетнути болгарсько-грецький кордон поблизу міста Гоце Делчев, але їх засікли прикордонними й змусили повернути назад. Іншій групі, де були досвідченіші провідники, все-таки вдалося потрапити до Болгарії. Нелегалів затримали поблизу села Єлешніца, але  відправили  не в центри для розміщення біженців, а в районний суд Гоце Делчева, який ухвалив рішення про примусове повернення їх до Греції.


Ось чому болгарський маршрут біженці, які шукають легких шляхів на Захід, вважають небезпечним для себе.